Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

SON 12 gün! Pirinç fiyatlarına kallavi zam geliyor

Geçtiğimiz haftadan bu yan pirince yapılan zam oranını yüzde 15 üzerinde olduğu belirtilirken, ortalama 41 lira olan fiyat 50 TL'nin üzerinde raflarda olacağa benziyor. Mutfakların vazgeçilmezi pirince yapılan zam ceplere yılbaşı itibari ile yansıyacak.

Yayın Tarihi: 19.12.2023 12:48
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 12:48

SON 12 gün! Pirinç fiyatlarına kallavi zam geliyor

Enflasyon rakamlarının artması özellikle de ürün ve hizmetlere zam olarak yansırken, vatandaşın cebi özellikle de mutfak alışverişleri konusunda zorlanıyor. Kuru bakliyat, un, şeker, et gibi temel gıdalara yapılan zamlar vatandaşın cebini zorlarken, bu konuda bir zam haberi de pirinç ve pirinç ürünlerine geldi. Geçtiğimiz haftadan bu yan pirince yapılan zam oranını yüzde 15 üzerinde olduğu belirtilirken, ortalama  41 lira olan fiyat 50 TL'nin üzerinde raflarda olacağa benziyor. Mutfakların vazgeçilmezi pirince yapılan zam ceplere yılbaşı itibari ile yansıyacak. 

PİRİNCİN FABRİKA FİYATINA ZAM

Üretim maliyetlerinin artışı temel gıda maliyetlerine de etki etti. Bu kapsamda en çok kullanılan temel gıda pirince, son 15 günde yüzde 15'i geçen zam yapıldı. Pirincin fabrika çıkış fiyatı 41 TL'den 50 TL'ye yükseldi. 

ZAM YILBAŞINDAN SONRA YANSIYACAK

Ancak yetkililerin açıklamalarına göre bu zam oranının henüz raflara yansımadığı belirtilirken, yılbaşı itibari ile artışın sağlanacağı belirtildi. 

Pirinç rekoltesindeki azalmanın ve üretim maliyetlerinin artmasının fiyatlar üzerinde etki ettiği belirtiliyor. Özellikle de baldo olarak bilinen iri taneli pirinci üretiminin dünya genelinde azalmasının fiyatlara yansıdığı tahmin ediliyor. Arzın az olması talebin yüksek olması sebebiyle pirinç fiyatları gün geçtikçe yükseliyor. Hal bu iken pirince 15 gün içerisinde yüzde 20'ye varan zam yapıldığı tahmin ediliyor. 

2023 YILI BAŞINDA TMO AÇIKLAMIŞTI

2023 yılı içerisinde Tarı Mahsülleri Ofisi tarafından yapılan açıklama da çeltik kilogram alış fiyatı baldoda 24 TL, Osmancıkta 20 TL ve luna çeşidinde ise 18 TL olduğu belirtilmişti. 

tl

Açıklaması yapılan rakamlara rağmen baldo pirincin fiyatı 33 liraya kadar yükselmişti. 

GÜMRÜK VERGİLERİNDE ARTIŞ

Fiyatlardaki maliyet artışının en önemli sebebinin gümrük vergileri olabileeği konusunda da değerlendirmeler mevcut. Eylül ayı itibari ile pirinçteki gümrük vergisi yüzde 45'e çıkartılmıştı. 

VERGİ İNDİRİMİ OLABİLİR

Sektör temsilcileri ülkemizde en çok kullanılan pirinç çeşidinin iri tanesi ile bilinen baldo pirinç olduğunu belirtirken, pirinç fiyatlarında mevcut artışın devam etmesi halinde vergi indirimine girebileceğini belirtmiş bulunuyor. Ancak bu şartlarda dışarıdan getirilen pirinç fiyatının 50 TL'den az olmasının zor olduğu yorumları yapılıyor.