DOLAR
42,94 -0,01%
EURO
50,44 -0,04%
ALTIN
6.002,99 -0,02%
BITCOIN
3.789.392,39 -0,39%

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud: Netanyahu’nun Tutumu Kabul Edilemez; Türkiye ile Petrol-Gaz İşbirliğinde 2026 Hedefi

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Dolmabahçe görüşmesinde Netanyahu’nun tavrını kınadı ve Türkiye ile petrol-gaz sondajlarında 2026 hedefini açıkladı.

Yayın Tarihi: 30.12.2025 22:32
Güncelleme Tarihi: 30.12.2025 22:41

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud: Netanyahu’nun Tutumu Kabul Edilemez; Türkiye ile Petrol-Gaz İşbirliğinde 2026 Hedefi

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud: Netanyahu’nun Tutumu Kabul Edilemez; Türkiye ile Petrol-Gaz İşbirliğinde 2026 Hedefi

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’nin Somali’ye verdiği desteğe teşekkür etti ve ülkesinin egemenlik haklarının korunmasının önemine vurgu yaptı.

Türkiye desteği, egemenlik ve uluslararası hukuka vurgu

Mahmud, Türkiye’nin Somali’nin zor dönemlerinde yanında olduğunu belirterek, özellikle toprak bütünlüğü ve egemenlik konularında Türkiye’nin desteğinin belirleyici olduğunu söyledi. Açıklamasında, Netanyahu’nun tutumuna ilişkin olarak şunları ifade etti:

Netanyahu’nun bu saldırgan tavrı, Somali’yi de içeren bu tavrı kabul edilemez. Aslında bu saldırgan tavır, uluslararası hukukun da ihlalidir. Mahmud, bunun Birleşmiş Milletler kurucu anlaşmasını ve Afrika Birliği aracılığıyla tesis edilmiş diplomasi ilkelerini zedelediğini belirtti.

Somali içindeki bazı gruplar arasındaki gerginliklere dikkat çeken Mahmud, dış müdahaleler ve ayrımcılığın durumu derinleştirebileceğini, bunun kimseye fayda sağlamayacağını söyledi.

Güvenlik, insani yardım ve enerji işbirliği

Mahmud, son iki yılda Somali ile Türkiye arasındaki çalışmalara dikkat çekti. Güvenlik alanındaki işbirlikleri ve Türkiye’nin insani yardım katkılarının Somali için önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin arabuluculuk ve destek rollerinin, Somali’nin barışçıl çözüm çabalarında etkili olduğunu belirtti.

Enerji alanında yürütülen ortak çalışmalara da değinen Mahmud, Türkiye ile yürütülen araştırmaların olumlu sonuçlar verdiğini, bunun uzun süreli bir iş birliği ve yatırım olduğunun altını çizdi.

Petrol ve gazda sondaj çalışmaları ve 2026 hedefi

Mahmud, Somali-Türkiye işbirliği kapsamında petrol ve gaz kaynaklarının tetkik edilmesinde anlamlı başarılar elde edildiğini açıkladı. Teknik ve bilimsel değerlendirmelerin olumlu sonuçlandığını belirten Cumhurbaşkanı, sondaj çalışmalarının yakında başlayacağı ve 2026’ya iyi bir başlangıç yapılacağı öngörüsünü paylaştı.

Petrol ve gaz keşfinin Somali’nin ulusal güçlenmesine ve halkın refahının artmasına katkı sağlayacağını söyleyen Mahmud, kaynakların yönetiminde hesap verebilirlik, eşitlik ve nesiller arası sorumluluk ilkelerinin esas alınacağını vurguladı. Mahmud, bu süreçte Türkiye’den gördükleri desteğin devam ettiğini belirtti ve Somali-Türkiye işbirliğinin güçlendirilmesine dair kararlılıklarını yeniden teyit etti.

Mahmud açıklamasını, ülkesinin egemenliğini koruma kararlılığını ifade ederek ve doğal kaynakların sorumlu, sürdürülebilir şekilde geliştirilmesinin hedeflerinden sapılmayacağını söyleyerek sonlandırdı.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN, SOMALİ CUMHURBAŞKANI HASAN ŞEYH MAHMUD İLE DOLMABAHÇE ÇALIŞMA...

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN, SOMALİ CUMHURBAŞKANI HASAN ŞEYH MAHMUD İLE DOLMABAHÇE ÇALIŞMA OFİSİ’NDE BİR ARAYA GELDİ. TOPLANTI SONRASINDA SOMALİ CUMHURBAŞKANI HASAN ŞEYH MAHMUD BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN, SOMALİ CUMHURBAŞKANI HASAN ŞEYH MAHMUD İLE DOLMABAHÇE ÇALIŞMA...

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.