Söğüt'te 744. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri yarın başlıyor
Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi, bu yıl 744'üncüsü düzenlenen Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri kapsamında Bilecik'in Söğüt ilçesindeki türbesinin yakınında düzenlenecek etkinliklerle anılacak.
Söğüt'ten cihan devletine giden yolun banisi Ertuğrul Gazi, asırlardır eylül ayının ikinci haftasında törenlerle hatırlanıyor. Törenlerin ilk günü türbe ziyareti, Türk Büyükleri Anıtı'na çelenk bırakılması, halk oyunu gösterileri ve şifalı pilav için kurban kesilmesiyle başlayacak.
Programın ilk günü
Gün boyunca yapılacak etkinlikler arasında Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Türkiye Finali, cuma namazı ve Ecdadın İzinde adlı serginin açılışı yer alıyor. İlk gün programı ayrıca Dar-ül Eytam'da düzenlenecek tarih sohbeti, Çelebi Sultan Mehmet Camisi'nde mevlit okunması ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam edecek. Gün, Söğüt Belediyesi Tören Alanı'nda gerçekleştirilecek Ulu Çınar Sahne Gösterisi ile tamamlanacak.
Diğer etkinlikler
Şenlik süresince Ertuğrul Gazi Satranç Turnuvası, karakucak güreşleri, cirit müsabakaları ve okçuluk gösterileri düzenlenecek. Etkinliklerde ayrıca Jandarma Genel Komutanlığı Bando Ekibi ve sanatçı Semicenk konserleri yer alacak.
Kapanış
Şenlikler pazar günü protokol üyelerinin karşılanması, türbe ziyareti, halk oyunları ve jandarma ekiplerinin gösterilerinin ardından şifalı pilav ikramı ile sona erecek.
Tarihçi Prof. Dr. Refik Arıkan'ın değerlendirmesi
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Refik Arıkan, Ertuğrul Gazi'nin Anadolu'da Osmanlı'nın coğrafyaya yerleşmesini sağlayan en önemli aktörlerden biri olduğunu belirtti.
Arıkan, Ertuğrul Gazi'nin Kayı Boyu'na mensup olduğunu ve Anadolu Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubad döneminde Söğüt-Domaniç bölgesinin Osmanlılara yurtluk olarak verildiğini, böylece Kayıların bu bölgeye yerleştiğini aktardı.
Prof. Dr. Arıkan, Kayıların yerleşmesinin bölgenin idari ve demografik yapısını değiştirdiğini, bölgede daha önce Bizans tekfurlukları ve Germiyanoğulları gibi güçlerin bulunduğunu, Ertuğrul Gazi'nin 1230'lu yıllardan itibaren yürüttüğü ve kendilerinin müdara siyaseti olarak adlandırdığı iyi ilişki politikasıyla gücünü artırdığını söyledi.
Arıkan, Ertuğrul Gazi döneminde yoğun savaşların yaşanmadığını, Söğüt'ün kışlak, Domaniç'in yazlık olarak kullanıldığını ve zamanla Osmanlıların bölgede kalıcı hale geldiğini ifade etti. Ayrıca Türk kültüründe atalara saygı nedeniyle Ertuğrul Gazi'nin 1281'de vefatından sonra her yıl anılmaya başlandığını, bunun zaman içinde Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'ne dönüştüğünü belirtti. Arıkan, etkinliklerin sadece mezar ziyareti olmadığını, aynı zamanda Karakeçili aşiretinin buluşma ve bir tür toya dönüşme işlevi gördüğünü vurguladı.