Sofralık zeytin ihracatında Cumhuriyet tarihinin en yüksek geliri
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye, 2024-2025 sezonunda sofralık zeytin ihracatından 255 milyon 310 bin dolar gelir elde ederek Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat gelirine ulaştı. Bu tutar, geçen sezonun 209 milyon dolarlık ihracatına göre %22 artış anlamına geliyor.
Rakamlar, miktar ve ülke dağılımı
Miktar bazında ise Türkiye, 100 bin 884 ton sofralık zeytin satışıyla 2021-2022 sezonundaki 109 bin tonluk rekorun ardından en yüksek ikinci seviyeye çıktı. Türkiye, tarihinde ilk kez sofralık zeytin üretiminde dünya birincisi konumuna gelirken ürünler 117 ülkeye gönderildi.
İhracatta öne çıkan pazarlar şu şekilde gerçekleşti: siyah zeytinde Almanya, Irak ve Romanya; yeşil zeytinde ise Irak, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri.
Sektör değerlendirmesi ve hedefler
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, 2024-2025 sezonuna 250 milyon dolarlık hedefle başladıklarını belirterek, 'Siyah zeytin ihracatımız %19 artışla 162 milyon dolardan 194 milyon dolara çıktı. Yeşil zeytin ihracatımız ise %29 yükselerek 47,5 milyon dolardan 61,4 milyon dolara ulaştı. Böylece hedefimizi aşmanın gururunu yaşıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.
Uygun, zeytincilik sektörünün yoğun bir hasat sürecinde olduğunu ve 2025-2026 sezonu sofralık zeytin rekoltesinde geçen sezona yakın bir tablo beklediklerini aktardı. Son günlerdeki yağışların rekolte ve kaliteyi olumlu etkileyeceğine inandıklarını belirten Uygun, 'Dünya fiyatlarında toparlanma öngörülerini de dikkate aldığımızda 2025-2026 sezonunda sofralık zeytin ihracatında 300 milyon dolara ulaşmayı amaçlıyoruz.' ifadelerini kullandı.