Sofralık zeytin alırken nelere dikkat edilmeli? Oleolog Dr. Mücahit Kıvrak'ın önerileri

Oleolog Dr. Mücahit Kıvrak, sofralık zeytin alımında ambalaj, etiket, bombaj, salamura suyu ve tat-kalite kriterlerine dikkat edilmesini önerdi.

Yayın Tarihi: 21.11.2025 09:38
Güncelleme Tarihi: 21.11.2025 09:38

Sofralık zeytin alırken nelere dikkat edilmeli? Oleolog Dr. Mücahit Kıvrak'ın önerileri

Sofralık zeytin alırken nelere dikkat edilmeli?

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik Bölümü Doktor Öğretim Üyesi ve sürdürülebilir zeytincilik uzmanı oleolog Dr. Mücahit Kıvrak, sofralık zeytin seçiminde dikkat edilmesi gereken başlıca noktaları paylaştı. Dr. Kıvrak, Türkiye için bu yıl 740 bin ton sofralık zeytin rekoltesi tahmin edildiğini hatırlatarak, üretim, depolama ve işleme uygulamalarının zeytin kalitesinde belirleyici olduğunu vurguladı.

Üretim, depolama ve işleme önem taşıyor

Dr. Kıvrak, zeytinin üretildiği yer ile üretim, depolama ve işleme yöntemlerinin kaliteyi doğrudan etkilediğini belirtti. Bu nedenle tüketicinin satın alma sırasında ürünün geçmişine dair işaretleri ve ambalaj bilgisini incelemesinin önemine değindi.

Ambalaj ve etiket bilgilerine dikkat

Dr. Kıvrak'ın önerilerine göre; ambalajlı ve markalı ürünler tercih edilmeli, etiket üzerinde üretim ve son kullanma tarihleri ile besin değerleri yer almalıdır. Konserve teneke veya cam kavanozlarda satılan ürünlerin etiketinde pastörize veya sterilize edildiği belirtilmiş olmalıdır.

Bombaj (ambalajın şişmesi) taşıyan ürünler alınmamalıdır. Kıvrak, bombajın hem zeytini bozan mikroorganizmaların varlığına işaret ettiğini hem de zeytinin gerekli tatlanma süresini tamamlamadığını ve yeterli ısıl işleme maruz kalmamış olabileceğini söyledi.

Salamura ve görünür ambalajda dikkat edilmesi gerekenler

İçi görünen cam veya plastik ambalajlı ürünlerde zeytinlerin büyüklüklerinin homojen olması ve salamura sularının berrak görünmesi gerektiğini belirtti. Paslanmış veya yırtık ambalajlarda satılan zeytinlerin hijyenik olmayan koşullarda depolanmış olabileceği uyarısında bulundu.

Açıkta satılan zeytinlerde ise zeytin çeşidi ve firma isminin etiketinde yer alması tüketici açısından kalite güvencesidir; açıkta satılan ürünün yanında ambalajlı bir örneğinin bulunması tavsiye edilir.

Tat ve fiziksel kalite kriterleri

Sofralık zeytin kalitesinin tadım yolu ile kontrolünde Dr. Kıvrak'ın belirttiği ana kriterler şunlardır:

Çekirdeklerinden etin tam olarak ayrılması: Ayrılmıyorsa hasat zamanı hatalıdır.

Çekirdek rengi kahverengi olmalıdır.

Kabuk ağızda kolay parçalanmalı; çok kalın ve parçalanmıyorsa kuraklık etkisi olan zeytinlerdir.

Tuzluluk: Aşırı tuzlu zeytin üst üste yenildiğinde gırtlakta yanma yapar; zeytin ne kadar az tuzluysa o kadar iyidir, ancak dayanıklılığı azalır. Doğal ve az tuzlu zeytinlerde sap dibinde görülen beyazlık suda çıkar ve zararsızdır.

Dr. Kıvrak ayrıca sofralık zeytin çeşitlerinin birbirinden farklı olduğu ve bunun çekirdek yapısına da yansıdığı için bu farklılığın tüketiciyi yanıltmaması gerektiğini hatırlattı.

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU ZEYTİNCİLİK BÖLÜMÜ DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ MÜCAHİT...

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU ZEYTİNCİLİK BÖLÜMÜ DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ MÜCAHİT KIVRAK, SOFRALIK ZEYTİN ALIRKEN ÇEKİRDEKLERİNDEN ETİN TAM OLARAK AYRILMASINA, ÇEKİRDEK RENGİNİN KAHVERENGİ OLMASINA VE KABUĞUNUN AĞIZDA KOLAY PARÇALANMASINA DİKKAT EDİLMESİNİ ÖNERDİ.

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU ZEYTİNCİLİK BÖLÜMÜ DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ MÜCAHİT...

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.