
Slovenya Dış ve Avrupa İşleri Bakanlığı, Gazze'ye insani yardım taşıyan Madleen gemisinin, uluslararası kara sularında İsrail tarafından alıkonulmasının ardından önemli bir açıklama yaptı. Bakanlık, bu olayı, Gazze'deki insani krizin geldiği felaket seviyesinin keskin bir hatırlatıcısı olarak nitelendirdi.
Açıklamada, "Yasa dışı bir şekilde alıkonulan sivil gemi, Gazze'de felaket seviyesine ulaşan insani krizin keskin bir hatırlatıcısıdır" ifadesine yer verildi. Madleen gemisindeki ekibin sınır dışı edilmesine dikkat çekerken, "Onlar evine gönderilirken, Gazze'de milyonlarca insan kapana kısılmış bir durumda kalmaya devam ediyor" değerlendirmesi yapıldı.
Slovenya Dış ve Avrupa İşleri Bakanlığı ayrıca, "Gazze'de ateşkesin sağlanması ve güvenli, büyük ölçekli insani yardımın ulaştırılması önemini koruyor" vurgusu yaptı.
Madleen Gemisinin Misyonu
Özgürlük Filosu Koalisyonu çerçevesinde gerçekleştirilen bu misyon, Gazze'ye yönelik ablukanın kırılması amacıyla düzenlendi. 18 metrelik Madleen gemisi, 1 Haziran’da İtalya’nın Katanya kentindeki San Giovanni Li Cuti Limanı'ndan yola çıkmıştı.
Gemide toplamda 12 kişi bulunmaktaydı. Aktivistler, İsrail ordusunun müdahale etmesi durumunda barışçıl tutumlarını sürdüreceklerini ve direniş göstermeyeceklerini belirtmişti. Ancak, İsrail ordusu, Madleen gemisine müdahale ederek ablukanın sürmesine sebep oldu.
Gemideki Önemli İsimler
Madleen gemisi mürettebatında; Avrupa Parlamentosu'nun Fransız üyesi Rima Hassan, Almanya vatandaşı Yasemin Acar, Türkiye’den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilya’dan Thiago Avila, İspanya’dan Sergio Toribio, Hollanda’dan Marco van Rennes, Fransa’dan Baptiste Andre, Reva Viard, Pascal Maurieras ve Yanis Mhamdi ile İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve gazeteci Omar Faiad da yer alıyordu.