Sivas'ta 35 yılda 15 binden fazla model araba biriktirdi
Sivas'ta yaşayan koleksiyoncu Murat Cingöz, 35 yıllık bir birikim sonucu 15 bini aşkın model arabadan oluşan koleksiyon oluşturdu. Koleksiyon odasını kendisi tasarlayan Cingöz, burayı "terapi odası" olarak tanımlıyor ve en stresli anlarında burada huzur bulduğunu belirtiyor.
Koleksiyonun başlangıcı
Cingöz, çocukluğundan itibaren koleksiyon yaptığını, bugünkü yapısının ise 1991 yılında aldığı ilk model araba ile şekillenmeye başladığını aktarıyor. Koleksiyonda Hot Wheels, Matchbox, Tomica ve Mini GT gibi farklı markalara ait parçalar yer alıyor ve yıllar içinde sayı on beş bini geçti.
Tavanı değerlendirme ve tasarım
Yer sıkıştığında koleksiyon alanını yatayda genişletmenin ötesine geçen Cingöz, odanın duvarlarını, raflarını ve tavanını da değerlendirdi. Kendi tasarımı olan aparatlar ve üç boyutlu yazıcıyla ürettiği düzeneklerle yaklaşık 3 bin 500 modeli tavana sabitledi. Cingöz, koleksiyon odasını tamamen kendi emeğiyle hazırladığını vurguluyor: "Ailenin en küçüğüyüm, beş kardeşiz. En küçük olmamdan dolayı büyüklerim hep bana oyuncak hediye getirirdi. Aslında kendimi bildim bileli koleksiyon yapıyorum ama referans noktam bin dokuz yüz doksan bir yılında satın aldığım ilk model arabayla başladı. Bu sene otuz beşinci yılı geride bıraktık. Yıllar içerisinde koleksiyonum on beş bin parçayı geçti. Yer kalmayınca gözümü tavana diktim. Tavana da kendi tasarladığım, üç boyutlu yazıcıyla ürettiğim aparatlarla yaklaşık üç bin beş yüz model arabayı sabitledim."
"Terapi odası" ve ailelere tavsiye
Cingöz, koleksiyonun maddi değerinden çok manevi anlam taşıdığını söylüyor: "Odaya girerken ne kadar stresim olursa olsun, bu kapıdan içeri girdiğim anda burayı terapi odası gibi görüyorum. Bütün stresim ve sıkıntım beş dakika içerisinde kayboluyor. Çok rahatlıyorum. Gidip psikoloğa binlerce lira vermek yerine burada vakit geçirmeyi tercih ediyorum."
Ailelere yönelik tavsiyesinde ise ergenlik dönemindeki çocukların koleksiyon yapmaya yönlendirilmesini öneriyor: "Ailelere en büyük tavsiyem, özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarını koleksiyon yapmaya yönlendirmeleridir. Bu model araba olmak zorunda değil, başka bir koleksiyon da olabilir. Böylece çocuklar kötü alışkanlıklardan uzak kalır. Aynı zamanda biriktirdiği ürünler ileride maddi değer de kazanabilir."
SİVAS'TA YAŞAYAN MURAT CİNGÖZ, 35 YILDA 15 BİNİ AŞKIN MODEL ARABADAN OLUŞAN KOLEKSİYONU.