Sinop’ta kabotaj bayramı kutlamaları
Törenin başlaması
Sinop’ta 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, düzenlenen törenle kutlandı. Tören, Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı.
Program akışı
Atatürk Anıtı’ndaki çelenk sunumunun ardından İskele Meydanı’nda saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Tören kapsamında konuşma yapan yetkililer, Kabotaj Kanunu’nun tarihçesine ve kazandırdığı egemenlik hakkına vurgu yaptı.
Konuşma
Sinop Liman Başkanı Murat Sapmaz, Kabotaj Bayramı’nın ilan edilme sürecine değinerek şunları aktardı:
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilip, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk milleti, denizlerinde de egemenlik hakkını kazanmış ve bu tarihi, Denizcilik Bayramı olarak kutlamaya başlamıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda büyük kayıplar veren ve başlattığı kurtuluş mücadelesi ile tekrar güç kazanan ülkemiz için ’Kabotaj Kanunu’ bağımsız Türkiye’nin denizlerde de egemen olduğunun açık bir göstergesi ve bunun tüm dünyaya ilanı olmuştur. Bu sebeple, 1926’yılından beri 1 Temmuz, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak her yıl büyük bir sevinçle kutlanmaktadır.
Denize çelenk bırakılması
Daha sonra Vali Dr. Mustafa Özarslan, Belediye Başkanı Metin Gürbüz ve protokol üyeleri tekne ile açılarak şehitlerin anısına denize çelenk bıraktı. Tören, resmi programların tamamlanmasıyla sona erdi.
SİNOP'TA 1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI DÜZENLENEN TÖRENLE KUTLANDI.