Sinop Abalı (Dikenli Mahallesi) dere taşkınları köyü tedirgin ediyor
Sinop’un Abalı köyü Dikenli Mahallesi’nde yağışlarla birlikte sık sık meydana gelen dere taşkınları, köy sakinlerinin yaşamını ve tarımsal alanları etkiliyor. Bölge halkı, yıllardır derede kapsamlı bir çalışma yapılmadığını ve Devlet Su İşleri’ne (DSİ) yapılan başvuruların yanıtsız kaldığını bildiriyor.
Vatandaşların durumu ve talepleri
Köy sakinlerinden Gürkan Ünlü, hafif yağışlarda bile su baskını oluştuğunu belirterek, "Çok yağmasına gerek yok, hafif bir yağmurda bile sel oluyor. Tarlaların içinde su birikmiş durumda. Temizlenmesi için başvurduk ama ilgilenen çıkmadı" dedi. Ünlü, DSİ inceleme yaptıktan sonra üç yıldır bir gelişme olmadığını vurguladı ve yaklaşan kış yağışlarına dikkat çekti.
Köyden bir diğer isim Recep Verir ise Hasanpaşa Ovası’nda yoğun yağışlarda su seviyesinin "neredeyse 1 metreye ulaştığını" belirterek, talep bildirmelerine rağmen sürecin ağır işlediğini ifade etti.
Uzman değerlendirmesi ve teknik eksiklikler
DSİ’den emekli su yapıları uzmanı Sami Koç, bölgedeki çalışmaların yarım kaldığını hatırlattı: "10-12 yıl kadar önce yan derelerde çalışma yapıldı ama ana drenaj kanalı tamamlanamadı." Koç, köy halkının son üç yılda hem Samsun Bölge Müdürlüğüne hem de Sinop Şubeye dilekçe verdiğini ve sel görüntülerini ilettiklerini söyledi.
Uzman, özellikle yan derelerin ve Ayancık yolu boyunca uzanan ana drenaj kanalının temizlenmesi talebinin öncelikli olduğunu belirtti. Koç, bölgenin yaklaşık 25 kilometrekarelik bir havzadan gelen suyu taşıdığını, drenajın kapalı olması nedeniyle suyun yerleşim ve tarım alanlarını olumsuz etkilediğini aktardı. Ayrıca DSİ birimlerinin 8-10 kilometre mesafede bulunmasına rağmen çalışma yapılmadığını ifade etti.
Sonuç ve beklentiler
Köy sakinleri ve bölgeden uzmanlar, mevcut durumun sürdürülebilir bir çalışma planı ve zamanında müdahale gerektirdiğini belirtiyor. Yerel halkın talepleri, yan derelerin ve ana drenaj kanalının temizlenmesi ve bölgesel sel riskini azaltacak düzenli bakım çalışmaları yapılması yönünde yoğunlaşıyor.
Önemli bilgiler: Abalı köyü Dikenli Mahallesi; başvurular DSİ’ye yapıldı; 3 yıldır çözüm bekleniyor; yaklaşık 25 kilometrekarelik havza; su seviyeleri yoğun yağışta neredeyse 1 metreye ulaşıyor.
SİNOP’UN ABALI KÖYÜ DİKENLİ MAHALLESİ'NDE YAĞIŞLARLA BİRLİKTE SIK SIK MEYDANA GELEN DERE TAŞKINLARI VATANDAŞLARI TEDİRGİN EDİYOR. DEREDE YILLARDIR KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA YAPILMADIĞINI BELİRTEN KÖY SAKİNLERİ, DEVLET SU İŞLERİ’NE (DSİ) YAPILAN BAŞVURULARIN SONUÇSUZ KALDIĞINI İFADE EDEREK YETKİLİLERE ÇAĞRIDA BULUNDU.