Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Şimşek’ten enflasyon müjdesi: 2026’da tek haneye inecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis’te bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını ve 2026 yılında tek haneli rakamlara indireceklerini açıkladı. Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program’ın ana hedefinin enflasyonda kalıcı düşüş sağlamak olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 20.12.2023 23:02
Güncelleme Tarihi: 20.12.2023 23:02

Şimşek’ten enflasyon müjdesi: 2026’da tek haneye inecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis’te bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını söyledi.

2026 yılında tek haneli rakamlara indireceklerini açıklayan Bakan Şimşek, ekonomik büyümenin ve istihdamın arttığını, cari açığın düşürüleceğini, çalışanların ve emeklilerin alım gücünün korunduğunu söyledi. Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program’ın ana hedefinin enflasyonda kalıcı düşüş sağlamak olduğunu belirtti.

Bakan Şimşek, enflasyonun yüksek seviyelerden düşmeye başladığını ve ivme kaybının net bir şekilde görüldüğünü söyledi.

Şimşek, “Enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz. Enflasyonu 2026 yılında tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Merkez Bankası bağımsızlığına saygı duyuyoruz. Para politikasında sıkı duruşunu koruyoruz.” dedi.

mehmet şimşek

BÜYÜME VE İSTİHDAM ARTTI

Bakan Şimşek, ekonomik büyümenin devam ettiğini ve gelecek yıl yüzde 4 büyüme hedeflediklerini ifade etti. 

Şimşek, “Büyümemiz istihdama da yansıyor. Rakamlara baktığımızda görüyoruz ki istihdam artmış, işsizlik tek hanelere düşmüştür. İş gücüne katılım oranımız da artmıştır. Genç nüfusumuzun iş bulma imkanlarını artırmak için eğitim reformlarına devam ediyoruz.” diye konuştu.

CARİ AÇIK SORUNU ÇÖZÜLECEK

Bakan Şimşek, cari açığın kalıcı olarak aşağılara çekilmesi için çalıştıklarını belirtti. Şimşek, “Cari açığımızın büyük bir kısmı enerji ithalatından kaynaklanıyor. Bu nedenle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştiriyoruz. Ayrıca ihracatımızı artırmak ve ithalata bağımlılığımızı azaltmak için sanayimizi dönüştürüyoruz. Yatırım ortamını iyileştiriyoruz. Cari açığımızı 2026 yılında milli gelirin yüzde 2’sinin altına indirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

“ÇALIŞANLARIMIZI, EMEKLİLERİMİZİ ENFLASYONA EZDİRMEDİK”

Bakan Şimşek, çalışanların ve emeklilerin enflasyona ezdirilmediğini söyledi.

Şimşek, “Sermaye piyasalarını enflasyon düştükçe güçlendireceğiz. Yeşil ve dijital dönüşümü hızlandırıyoruz. Önümüzdeki dönem her şeye rağmen tasarruf harcamalarımızı devam ettireceğiz. Borçlanma maliyetlerimiz geriledi, 'Orta Vadeli Program' işliyor. Çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik.” dedi.