DOLAR
38,06 0,22%
EURO
43,51 0,59%
ALTIN
4.032,2 1,46%
BITCOIN
3.201.664,13 0,18%

Siirt'teki Işık Hadisesi Olumsuz Hava Koşulları Nedeniyle İzlenemedi

Siirt'in Tillo ilçesinde tarihi ışık hadisesi olumsuz hava koşulları nedeniyle izlenemedi. Vali Kızılkaya ve astronot Gezeravcı'nın katılımıyla program düzenlendi.

Yayın Tarihi: 21.03.2025 08:55
Güncelleme Tarihi: 21.03.2025 09:30

Siirt'teki Işık Hadisesi Olumsuz Hava Koşulları Nedeniyle İzlenemedi

Siirt'in Tillo ilçesindeki ışık olayı, 261 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından yaptırılan ışık düzeneğinin ışınlarını, İsmail Fakirullah Hazretleri'nin kabrine ulaştırmasını simgeliyor. Ancak, olumsuz hava koşulları nedeniyle bu yılki güneş hadisesi izlenemedi.

Valilik, Siirt Belediyesi, Tillo Kaymakamlığı, Tillo Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte, sabah namazının ardından bazı vatandaşlar bir araya geldi. Karla karışık yağmur sebebiyle etkinlik, Tillo Belediyesi Konferans Salonu'nda devam etti. Program başlamadan önce, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ilahi dinletisi yer aldı; ardından hadiseyi anlatan bir belgesel gösterildi.

Etkinliğe katılan Vali ve Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya, Tillo’nun tarih boyunca önemli bir kültür ve medeniyet merkezi olduğunu belirtti. Kızılkaya, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin ilmi çalışmalarının değerine atıfta bulunarak, “Ben uzayın yollarını Tillo'nun sokaklarından daha iyi biliyorum.” dedi. Bu cümlesinin bugün daha iyi anlaşıldığını vurguladı.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da etkinlikte bulunarak, gökyüzü ve uzay konusundaki Türk geçmişini hatırlattı. Gezeravcı, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin eserlerinden bahsederek, “Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak uzaya yabancı bir devlet ve millet değildik,” dedi.

Işık hadisesinin beklenen saati olan 06.15’te, hava muhalefeti nedeniyle görünüm sağlanamadı. Bu durum üzerine, vatandaşlara belediye binasındaki dev ekrandan geçmişteki görüntüler izletildi. Vali Kızılkaya ve katılımcılar, ardından İbrahim Hakkı Hazretleri Müzesi'ni ziyaret ederek yer alan eserleri inceledi.

Işık hadisesinin oluşumu, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin ölümünden sonra başlatılan bir çalışmadır. 1734 yılında vefat eden hocası için düzenek kuran İbrahim Hakkı, her yıl ekinokslarda doğan güneşin ışınlarının türbeye ulaşmasını sağlamak için bir türbe inşa etmiştir. Bu yapı, 1960'lı yıllarda yapılan bir restorasyonda değişime uğramış; ancak 2011'deki bilimsel çalışmayla yeniden görüntülenmişti.

Siirt'in Tillo ilçesinde 261 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaptırdığı ışık düzeneğiyle...

Siirt'in Tillo ilçesinde 261 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaptırdığı ışık düzeneğiyle, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi, olumsuz hava koşulları nedeniyle izlenemedi.

Siirt'in Tillo ilçesinde 261 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaptırdığı ışık düzeneğiyle...

Siirt'in Tillo ilçesinde 261 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaptırdığı ışık düzeneğiyle, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi, olumsuz hava koşulları nedeniyle izlenemedi.