Siirt’te çiftçilere 25 bin 700 fıstık ve 4 bin 300 Trabzon Cennet Hurması fidanı dağıtıldı
Siirt Valisi Kemal Kızılkayaın katılımıyla Tarım Müzesi ve Eğitim Merkezi'nde düzenlenen programda, iki ayrı geliştirme projesi kapsamında çiftçilere 25 bin 700 adet fıstık ve 4 bin 300 adet Trabzon Cennet Hurması fidanı dağıtımı gerçekleştirildi.
Proje ve dağıtım ayrıntıları
Vali Kızılkaya, kentte tarım ve hayvancılığın ekonomik-social önemine vurgu yaparak Tarım ve Orman Bakanlığı himayelerinde, valiliğin destekleriyle çok yönlü projeler yürütüldüğünü belirtti. Siirt Fıstığı Geliştirme Projesi kapsamında; yüzde 60'ı İl Özel İdaresi bütçesinden, yüzde 40'ı çiftçi katkısından karşılanmak üzere toplam 1 milyon 542 bin TL kaynak ayrıldığını ve bu kapsamda bugün üreticilere 25 bin 700 adet fıstık fidanı dağıtıldığını söyledi.
Aynı şekilde uygulanan Trabzon Hurması Geliştirme Projesi için de yüzde 60 İl Özel İdaresi, yüzde 40 çiftçi katkısı esasına dayanan toplam 1 milyon TL destek sağlandığı ve 4 bin 300 adet Trabzon hurması fidanı dağıtımının yapıldığı bildirildi.
Siirt'in tarımsal verileri ve hedefleri
Vali Kızılkaya, Siirt fıstığı üretiminde ulaşılan noktayı aktarırken ilin 410 bin dekar alanda yaklaşık 30 bin ton üretimle Türkiye birincisi olduğunu vurguladı. 2002'de 40 bin dekar olan fıstık alanının bugün 400 bin dekarın üzerine çıktığını, sulama projeleri ve modern yetiştirme teknikleriyle üretimi 50 bin tona yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.
TÜİK 2024 verilerine göre ilde 6 bin 540’ı meyve veren, 16 bin 837’si verim çağında olmayan toplam 23 bin 377 Trabzon Hurması ağacı bulunduğu; toplam 676 dekar alanda gerçekleştirilen üretimle 2024 yılında 153 ton Trabzon hurması elde edildiği kaydedildi.
Desteklemeler ve önceki dağıtımlar
Son 6 yılda gerçekleştirilen desteklemelere ilişkin bilgi veren Kızılkaya, bitkisel üretim alanında 819 milyon 336 bin TL, hayvansal üretim alanında ise 450 milyon 164 bin TL tutarında destekleme ödemesi yapıldığını açıkladı. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yalnızca 2025 yılında 114 projeye 134 milyon 382 bin TL destek sağlandığı ifade edildi.
Son 5 yılda dağıtılan fidanlara ilişkin rakamlar da paylaşıldı: Tarım Arazilerinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 340 bin 725 adet, İl Özel İdaresi projeleri kapsamında 226.500 bin adet olmak üzere toplam 567 bin 225 adet Siirt fıstığı fidanı dağıtıldığı ve bugünkü dağıtımla bu çalışmalara ilave 25 bin 700 adet fidanın daha eklendiği belirtildi.
Program konuşmalarının ardından katılımcı çiftçilere fidan dağıtımı gerçekleştirildi.
SİİRT’TE VALİ KEMAL KIZILKAYA’NIN KATILIMIYLA HAYATA GEÇİRİLEN İKİ PROJE KAPSAMINDA ÇİFTÇİLERE 25 BİN 700 ADET FISTIK VE 4 BİN 300 ADET TRABZON CENNET HURMASI DAĞITILDI.