Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Sigara içenler ceplerini de yakacak! Sigara zammında ÖTV ve KDV artışı birleşiyor

Yeniyılda bir çok ürün ve hizmete yapılan zamdan sigara fiyatları da nasibini alacak. ÖTV ve KDV zammı kapıda geliyor

Yayın Tarihi: 26.12.2023 17:33
Güncelleme Tarihi: 26.12.2023 17:33

Sigara içenler ceplerini de yakacak! Sigara zammında ÖTV ve KDV artışı birleşiyor

Yeni yıla girilmesine sayılı günler kala maaş zamlarının beklendiği kadar ürün ve hizmetlere yapılacak olan zamlar da yakından takip ediliyor. Özellikle de geçtiğimiz senelerde, senede 2 kere yapılan sigara zammının son zamanlarda 2'den fazla zam alması akıllara yeni sigara zammı ne zaman olacak sorusunu getiriyor. ÖTV artışı ile birlikte 2024'e zamlı olarak gireceği tahmin edilen sigara fiyatları ile alakalı olarak sosyal medya da sürekli zam haberleri yayılıyor. Peki yeni sigara zammı ne zaman? Sigaraya zam var mı?

Yeni yılda yeni düzenleme de devreye girecek. Bu kapsamda ÖTV 25,78 liraya; maktu vergi ise 1,28 liraya yükselecek iken bu rakamlar yeni sigara fiyatlarını da belirleyecek.

sigara

Yeni yılda sigara zammı ne kadar olacak sorusunun yanıtı sosyal medyada ortaya atılan iddialar sonrasında merakla araştırılıyor. 2023 yılı Ocak ayında itibaren sigara fiyatlarında 23 TL'ye varan artış yaşandığı hesaplanırken, yeni yıl itibariyle fiyatlara tekrardan zam yapılacağı tahmin ediliyor. Yapılan hesaplamalarda 1 Ocak tarihi itibarıyla en ucuz sigara fiyatının 52 TL olacağı öngörülüyor.

OCAK AYI SİGARA ZAMMI

Yasalarda yer alan maddelere göre sigara ve alkolde ÖTV tutarı Her 6 ayda bir ÜFE kadar yükseltiliyor. Yılın 2. yarısının başlangıcından bu yana ÜFE'nin %14 olarak artış gösterdiği bilinirken, yeni yıla girilmesi ile son 6 aylık oranın %16 olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan KDV oranlarının %18'den %20'ye çıkartılması akabinde 5 lira zam alan sigara fiyatlarına yılbaşı itibari ile de yapılacak zam eklenecek. Bu kapsamda en ucuz sigara 52 TL'ye ulaşacak.

hy6h

SİGARAYA 5 TL ZAM

Şu sıralar sosyal medyada konuşulan iddialarda sigaraya önümüzdeki birkaç gün içerisinde 5 TL zam geleceği söyleniyor. Henüz yetkili makamlardan sigara zammı ile alakalı bir açıklama gelmese de bu zam oranının yeni yıl itibarıyla geçerli olabileceği tahmin ediliyor. Yapılan zamlar ile birlikte en ucuz ve en pahalı sigara fiyat listesinde de değişiklikler yaşanacak.

EN DÜŞÜK VE EN PAHALI SİGARA FİYATLARI

Yeni yıl itibariyle yapılması beklemen zam sonrası da en ucuz sigara fiyatı 52 TL'den satışa sunulacak iken zammın akabinde en çok tercih edilen orta fiyat düzeyindeki sigara fiyatları 60 TL'ye ulaşacak