Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Şifa saçan bitkiyi sakın böyle demlemeyin! Gerçeği öğrenince hayrete düşeceksiniz

Ihlamurun pek çok derde deva olduğu biliniyor. Fakat demlerken hata yaparsanız yarar yerine zarar veriyor! Detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 24.12.2023 16:03
Güncelleme Tarihi: 24.12.2023 16:03

Şifa saçan bitkiyi sakın böyle demlemeyin! Gerçeği öğrenince hayrete düşeceksiniz

Doğanın mucizesi olarak bilinen ıhlamur çayı kış aylarında sıklıkla içilir. Harika aroması ve tadıyla günün hemen her saatinde içilebilen ıhlamur, soğuk günlerin vazgeçilmez içeceğidir. Uzman kişiler ıhlamur demlenirken hangi detaylara dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

IHLAMUR ÇAYI DEMLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Ihlamurun pek çok yararı vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle bilinen ıhlamur aynı zamanda stresi de azaltabilir. Uzmanlar, uykusuzluk çeken kişiler için doğal bir çözüm olan ıhlamur çiçeğinin tüketilmesini öneriyor. Uzmanlar, doğal ürünlerin halk tarafından her zaman zararsız kabul edildiğini söyleyerek: "Ihlamur özellikle kış yaklaşırken en çok tüketilen ürünlerden biri ve bu dönemde yaygın biçimde tercih edilmekte. Sakinleştirici ve idrar söktürücü özelliği, soğuk algınlığı, öksürük ve balgam söktürücü ve bağışıklık sistemi için tercih edilir. Ancak bu bitkinin doğru kullanılması önemlidir. Zamanında hasat edilmeli, toz veya kir ile kirlenmiş ve özellikle ağzı sıkıca kapatılmış bir torbada saklanmalıdır. Ihlamur çiçekleri ve yapraklarının kullanılması da tavsiye edilir'' uyarılarında bulundular. Uzman kişilere göre ıhlamur çayı demlendiğinde kırmızıya dönerse besin değerini kaybetmekte. Bundan dolayı çay içmeden önce dikkatlice kontrol edilmesi önemlidir. 

Ihlamur Çayı Demlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir

C vitamini açısından zengin olan ıhlamur limonla birlikte alındığında bağışıklık sistemini oldukça güçlenmesine yarar sağlar. Ihlamurun içine biraz tarçın eklemek mukusun hafifletilmesine yardımcı olacaktır. Havlıcan ekleyerek kış aylarında içsel dayanıklılığınızı artırabilirsiniz. Doğal bir antibiyotik etkisi için bir tutam zencefil ekleyin. Adaçayı eklemek boğaz sağlığına olumlu etki yapar, kuşburnu eklemek ise C vitamini içeriğini artırır. Papatya eklemek aynı zamanda toksinlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur. Ihlamurun fazla bilinmeyen yararları ise aşağıdaki gibidir:

Migren

Uykusuzluk

Aşırı kanama

İdrar kaçırma

Öksürük

Bronşit

İdrar sökücü

Romatizma

Anksiyete