Sıcaklar taklacı güvercinlerin yaşam döngüsünü bozdu
Sivas'ta mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, kentin serin iklimine alışkın taklacı güvercinleri olumsuz etkiledi. Bu yıl yaz döneminde beklenen üreme ve yavrulama süreçleri sağlıklı ilerlemedi; kuşlar normalde bu dönemde başlamaması gereken tüy değiştirme sürecine erken girdi.
Tüy değiştirme ve üreme dönemindeki anormallikler:
Geleneksel olarak yaz ayları taklacı güvercin yetiştiricileri için yavru verme ve güç toplama dönemi olarak biliniyor. Ancak aşırı sıcakların etkisiyle anne ve baba kuşların yavrularla ilgilenememesi, yavruların normal gelişimini engelledi. Yetiştirici Haluk Karyağdı, bu yıl beklenen yavru sayısında ciddi düşüş yaşandığını belirterek, "Şu anda normalde 20-25 tane yavrum olması gerekirken sadece iki tane yavrum var. Yavrular sağlıklı büyümedi" diye konuştu.
Ayrıca sıcakların gün içinde çok yükselip geceleri aniden serinlemesi, kuşların fizyolojisini daha da zorladı; birçoğu anormal tüy değiştirmeye başladı ve hastalık belirtileri gösterdi. Kuşların hemen hemen yarısı hastalandı ifadesi, sürü genelindeki sağlık bozulmasını özetliyor.
Yetiştiricinin önlemleri ve kış endişesi:
Karyağdı, kuşların sıcak nedeniyle susuz kalmasını engellemek için "Sıcakta günde iki defa su veriyorum. Özellikle yıkanmaları için sürekli yıkama kaplarında su bulunduruyorum" dedi. Ayrıca demirden yapılmış kümeslerin ısınmasının kuşları daha fazla etkilediğini; bu nedenle kuşların dışarı çıkmak istemediğini ve çoğunluğunun içeri kaçtığını aktardı.
Yetiştirici, anne ve baba kuşların "şu anda yavrudan çok kendi canlarının derdinde" olduğunu vurgulayarak, bu durumun sağlıklı nesillerin devamı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Karyağdı, eğer sıcaklar devam eder ve kuşlar yazı sağlıksız geçirirse "kışın yarısının ölmesinden endişe ediyorum" sözleriyle gelecek döneme dair kaygısını dile getirdi.
Gözlemler, Sivas'ın serin iklimine alışmış bu türün yüksek sıcaklıklardan kaynaklanan stresle hem davranışsal hem de fizyolojik olarak etkilendiğini gösteriyor. Ayrıca, taklacı güvercinlerin uçuş performansında azalma görülmesi, türün karakteristik özelliklerinden birinin de bu koşullarda zayıfladığını ortaya koyuyor.
Sonuç olarak yetiştiriciler mevcut sıcak dalgasına karşı su temini, gölgelendirme ve kümeslerin ısısını azaltacak uygulamalarla başa çıkmaya çalışıyor; yine de erken tüy değişimi, düşen yavru sayısı ve artan hastalık vakaları, bölgedeki güvercin popülasyonunun yakın vadede savunmasız olduğunu işaret ediyor.
GÜVERCİN YETİŞTİRİCİSİ HALUK KARYAĞDI