Siber Güvenlik Kanunu Teklifi TBMM'de Kabul Edildi

TBMM, Siber Güvenlik Kanunu'nu kabul ederek, siber saldırılara karşı caydırıcı cezalar ve düzenlemeler getirdi.

Yayın Tarihi: 12.03.2025 23:41
Güncelleme Tarihi: 12.03.2025 23:41

Siber Güvenlik Kanunu Teklifi TBMM'de Kabul Edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, siber güvenliği güçlendirmek amacıyla hazırlanan Siber Güvenlik Kanunu teklifini kabul ederek yasalaştırdı. Yeni yasa ile siber uzaydaki milli güce yönelik siber saldırılar ve bu saldırılar sonucunda elde edilen verilerin kullanımı konusunda 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Bu yasaya göre, Siber Güvenlik Başkanlığı'nda kadrolu veya sözleşmeli görev yapanların, görevden ayrılmaları halinde 2 yıl süresince siber güvenlik alanında başka bir iş alması yasaklanacak. Bu süre zarfında ticari faaliyetlerde bulunmak veya bu alanda yönetici ya da hissedar olmak da mümkün olmayacak.

Ayrıca, Başkanlık tarafından edinilen gizli verilerin, ancak yetkili mercilere açıklanabileceği ve bunların dışarıya yayılması yasak olduğu belirtildi. Kanun ile Başkanlık gelirleri arasında genel bütçeden yapılacak hazine yardımları ve idari para cezaları yer alacak.

Siber güvenlik alanında çeşitli düzenleme ve yaptırımlar da öngörülüyor. Belirtilen yasaklara uymayanlar ve veri ihlali meydana getirenler 1 yıldan 15 yıla kadar hapis ve 100 bin liradan 100 milyon liraya kadar para cezası ile cezalandırılacak.

BTK ve Dijital Dönüşüm Ofisi'ne ait kaynaklar, Siber Güvenlik Başkanlığı’na devredilecek ve bu kapsamda görevli personel, yeni düzenlemeyle başkanlıkta çalışmaya devam edebilecek. Böylece, ülkemizin siber güvenlik alanındaki kapasitesi ve etkinliği artırılacak.

Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, düzenlemenin yasalaşmasının ardından birleşimi yarın toplanmak üzere kapattı.