SETA'dan Suriye'de Yeni Dönem Paneli
Siyasi, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), "Suriye'de Yeni Dönem: Bundan Sonra Ne Olacak?" başlıklı panel düzenledi. Panelde, Suriye’nin mevcut durumu ve geleceği üzerine kapsamlı analizler yapıldı.
Panelin konuşmacıları arasında SETA Dış Politika Araştırmacıları Can Acun, Kutluhan Görücü ve Ümran Stratejik Araştırmalar Merkezinde Türkçe Araştırmaları Direktörü Ömer Özkızılcık yer aldı.
Konuşmalar ve Değerlendirmeler
Can Acun, Suriye'de rejim karşıtı silahlı grupların hızlı bir ilerleme kaydettiğini ve Beşşar Esed rejiminin bu süreçte güçlü bir direniş gösteremediğini belirtti. Acun, "Bu, Suriye iç savaşında muazzam bir dönüm noktası." şeklinde ifade etti. Ayrıca, Suriye Milli Ordusu'nun (SMO), PKK/YPG terör örgütünün kontrolünde bulunan ve 250 bin Suriyelinin yerlerinden olmasına neden olan Tel Rıfat’ı kurtardığını vurguladı.
Kutluhan Görücü, Tel Rıfat’ın kurtarılmasının insani açıdan önemine dikkat çekerek, bu bölgeden Afrin ve Azez'e yönelik terör saldırılarının gerçekleştirildiğini hatırlattı. Görücü, muhaliflerin kontrolü yeniden sağlamasının, bölgede yerinden edilen insanların geri dönmesine olanak tanıyacağına vurgu yaptı.
Hareketli Gelişmeler ve Gelecek Perspektifi
Ömer Özkızılcık, sahadaki gelişmelerin hala çok hareketli olduğunu belirterek, rejim karşıtı grupların bu kadar hızlı ilerlemelerinin beklenmediğini ifade etti. Beşşar Esed rejiminin Hama'nın kuzey hattında savunma hattı oluşturamayacak durumda olduğunu ve bu durumun önemli bir soru işareti olduğunu açıkladı.
Özkızılcık, ayrıca, Suriye’nin geleceğini etkileyecek unsurlardan birinin ABD Başkanı olarak seçilen Donald Trump olduğunu belirterek, Trump yönetiminin Türkiye ile anlaşma eğiliminde olabileceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.
Son Gelişmeler
Son günlerde, Suriye’nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında, 27 Kasım’da rejim güçleri ile karşıt gruplar arasında çatışmalar başlamış, 30 Kasım itibarıyla rejim karşıtı gruplar Halep’in pek çok noktasını ele geçirmiştir. SMO, Halep kırsalında 1 Aralık tarihinde PKK/YPG’ye karşı Özgürlük Şafağı Operasyonu’nu gerçekleştirerek Tel Rıfat ilçe merkezini terörden arındırmıştır.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.