Divan Kurulu'nda geniş kapsamlı değerlendirme
Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı, 2026 Yılı 1. Olağan Divan Kurulu Toplantısı'nda futbol ve basketbol şubelerinin durumu, projeler ve mali raporlar hakkında bilgi verdi. Toplantı, Akatlar Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Salonu'nda gerçekleştirildi.
Adalı konuşmasına, kulübün 100. yılındaki şampiyonluğun mimarı Mircea Lucescu'yu saygı ve rahmetle anarak başladı ve stadın açılışının 10. yıl dönümüne dikkat çekti. Son maçtaki performansı övdü, teknik heyet ve oyuncuları tebrik etti.
Basketbolda hedef: EuroCup zaferi ve altyapı yatırımı
Adalı, basketbol takımının istikrarlı yapılanmayla finale yükseldiğini belirterek 'EuroCup'ı kazanacağımıza inanıyorum' dedi. Başarıda emeği geçen yönetim, teknik heyet ve oyunculara teşekkür etti.
Ayrıca altyapı için Haliç Üniversitesi ile anlaşma yapıldığını; altyapı takımlarının bundan sonra 5. Levent'teki Haliç Üniversitesi Spor Salonu'nda çalışacağını ve maçlarını burada oynayacağını açıkladı.
Futbol: Kadro yapısı, transferler ve mali disiplin
Adalı, göreve gelirken istenen süreden bahsederek doğru futbol yapılanmasını oluşturmak için adımlar attıklarını söyledi. Son dönemde sahada daha iyi bir Beşiktaş gördüğünü vurguladı: 'Son zamanlarda iyi oynayan, iyi mücadele eden, Beşiktaş formasını iyi temsil eden bir Beşiktaş takımı görüyorum.'
Kadro güçlendirmelerine işaret eden Başkan, transfer edilen oyuncuların hem sportif hedeflere katkı sağlayacağını hem de gerektiğinde yüksek mali gelir getirebilecek seviyede olduğunu belirtti. Göreve geldiklerinden bu yana yalnızca iki transfer döneminde 72 milyon Euro satış gerçekleştirdiklerini, takımın yaş ortalamasını 26'ya düşürdüklerini ve futbol takımının maaş bütçesini 34,1 milyon Euro'ya indirdiklerini açıkladı.
Gelir-gider dengesi ve menajerlik giderleri
Adalı, son bir yılda oyuncu kiralama ve menajerlik giderlerinde artış olduğunu doğruladı ancak yapılan ödemelerin FIFA ve Türkiye Futbol Federasyonu sınırlarının dışında olmadığına dikkat çekti. 'Beşiktaş'ı en ufak zarara uğratmayacak, ekonomik olarak da mutlaka düze çıkaracağız' ifadelerini kullandı.
Yayıncı kuruluş, federasyon ve hakem sistemine eleştiriler
Yayıncı kuruluş ve federasyon uygulamalarına yönelik sert eleştirilerde bulunan Adalı, hakem atamaları, VAR ve kurullardaki yapının Türk futbolunda adalet ve liyakate zarar verdiğini savundu. Yayıncı kuruluşun maç görüntüleri ve haber tercihlerini eleştirerek taraflılık iddiasında bulundu.
Adalı, federasyon yönetimine yönelik olarak hakem hatalarının affedilmemesi gerektiğini, son dönemde ülke futbolunun itibar kaybına uğradığını vurgulayarak örnek verdi: 'Geçtiğimiz günlerde Dünya Kupası’nda görev alacak hakemler açıklandı... 86 milyon nüfuslu Türkiye Cumhuriyeti’nden Dünya Kupası’na 1 hakem dahi gönderememişiz.'
Sponsorluklar ve mali adımlar
Başkan, göreve geldiklerinden bu yana gelir getirecek projeler ve sponsorluklara önem verdiklerini belirtti. Son dört ay içinde 12’si yeni olmak üzere 16 sponsorluk anlaşmasıyla yaklaşık 1,9 milyar TL gelir sağlandığını açıkladı.
Mevcut isim sponsorluğu Tüpraş ile anlaşmanın 3 yıl uzatıldığını ve bu kapsamda 2028-2029 sezonu sonuna kadar 1 milyar 180 milyon lira tutarında peşin gelir alındığını; forma göğüs sponsoru BEKO ile de 3 yıllık ve yaklaşık 500 milyon TL tutarında bir anlaşma yapıldığını söyledi. Her iki gelir kaynağının Bankalar Konsorsiyumu'na olan borcun ödenmesinde kullanılacağı bilgisini paylaştı.
Stadyum, konser gelirleri ve zemin yenileme
Adalı, sezon sonunda Tüpraş Stadyumu'nun çimlerinin söküleceğini ve yaz dönemi konserlerinden yaklaşık 4 milyon dolar gelir elde edileceğini açıkladı. Zemin yenileme maliyetinin yaklaşık 700 bin dolar olacağını, böylece konserlerden yaklaşık 3 milyon dolar net kar elde edileceğini belirtti ve Beşiktaşlıların bu konuda içinin rahat olmasını istedi.
Kapanış: Birlik ve mali bağımsızlık çağrısı
Konuşmasını, camiaya birlik çağrısıyla sürdüren Adalı, Beşiktaş'ın mali bağımsızlığını sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı. 'Ayakları üzerinde duran, ekonomik bağımsızlığını sağlamış bir Beşiktaş hayal ediyoruz' sözleriyle hedeflerini özetledi ve taraftardan destek istedi.
BEŞİKTAŞ BAŞKANI SERDAL ADALI, KÜRSÜYE GELEREK FUTBOL VE BASKETBOL TAKIMLARININ SON DURUMU, GÜNDEMDEKİ KONULAR, PROJELER VE MALİ DURUMLA İLGİLİ BİLGİLER AKTARARAK, FİNANSAL RAPORLAR ÜZERİNE KONUŞTU