29. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Elazığ'da başladı:
Elazığ'da, büyük şair Şehriyar anısına düzenlenen 29. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, Kültür Park'ta görkemli bir açılışla başladı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla açıldı; ardından Elazığ Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisi geceye tarihi ve ritmik bir başlangıç yaptı.
Katılımcılar ve şiir oturumları:
Bu yıl etkinlik, 'Şiir Hazar’da Güzel' temasıyla Kazakistan, İran (Tebriz), Tataristan, Azerbaycan ve Türkiye'den toplam 16 şair'i ağırladı. Şairler tek tek sahne alıp eserlerini okudu; performanslar edebiyatseverlerden tam not aldı. Gece boyunca dizeler ve yorumlar, salonda yoğun bir ilgi ve dikkat topladı.
sahne gösterileri ve kültürel buluşma:
Gecenin ilerleyen saatlerinde sahne alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Sahne Sanatları Topluluğu, Türk Dünyası Müzik ve Dans Topluluğu ve Devlet Halk Dansları Topluluğu, 'Atayurttan Anayurda' adlı tiyatral defileyle izleyenlere görsel bir şölen sundu. Türk dünyasının kültür mirasını sahneye taşıyan bu gösteri, protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.
Programda konuşan Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, 'Hazar Şiir Akşamları 1992’den itibaren ülkemizin en uzun soluklu edebiyat ortamlarından birisi olmuş. Biz bunu daha da güçlü kılmak, güçlü hale getirmek ve aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ve devletimizin bir parçası haline dönüştürme çabasıyla 2 yıldır Sayın Belediye Başkanımızla beraber, yine Sayın milletvekillerimizin çok güçlü desteğiyle daha geniş platformlara taşımaya gayret gösteriyoruz. Harput tek başına değil, aynı zamanda Diyarbakır’la, Urfa’yla, Musul ve Kerkük’le, Bakü’yle adeta kardeştir, aynı aksan üzere konuşur, aynı şiir şekliyle konuşur, ifade eder. Dolayısıyla da bu birliktelik sadece Türk dünyası, Türkiye sınırları içerisinde kalmıyor, aynı zamanda tüm Türk dünyasının sesi haline dönüşüyor. Türkçe güzelliğini şiirle buluyor' ifadelerini kullandı.
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ise etkinliğin kentin kadim kültürünü yansıttığını vurgulayarak, 'Hazar Şiir Akşamları, kentimizin kadim kültürünün en önemli ve en zarif yansımalarından biridir. Bu köklü geleneği sürdürmekten ve Türk dünyasından kıymetli şairlerimizi burada ağırlamaktan gurur duyuyoruz' dedi.
Programa; Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, AK Parti Elazığ milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş, Ejder Açıkkapı ve Mahmut Rıdvan Nazırlı, MHP Elazığ milletvekili Semih Işıkver, Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, Elazığ Adalet Komisyonu Başkanı Abdullah Güray Şahin, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, İl Emniyet Müdürü Aydın Karan, kurum müdürleri, şairler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
İki gün sürecek şiir şöleni, yarın gerçekleştirilecek etkinliklerin ardından sona erecek ve organizasyon, Şehriyar anısına düzenlenen geleneği bir kez daha canlı tutmuş olacak.
ELAZIĞ’DA ŞAİR ŞEHRİYAR ANISINA DÜZENLENEN "29. ULUSLARARASI HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI" KÜLTÜR PARK’TA GERÇEKLEŞTİRİLEN GÖRKEMLİ TÖRENLE BAŞLADI. KENT PROTOKOLÜNÜN VE VATANDAŞLARIN YOĞUN KATILIM GÖSTERDİĞİ ETKİNLİKTE, ŞAİRLERİN EŞSİZ DİZELERİ VE NEFES KESEN SAHNE PERFORMANSLARI İZLEYİCİLERDEN TAM NOT ALDI, GECENİN SONUNDA SERGİLENEN TİYATRAL DEFİLE GÖSTERİSİNİ PROTOKOL ÜYELERİ AYAKTA ALKIŞLADI