köyde başlayan üretim kısa sürede büyüdü
Adapazarı'daki dükkanını kapatarak Hendek ilçesindeki köyüne dönen 53 yaşındaki Fazlı Arısoy, hobi olarak aldığı 10 tavukla başladığı yumurta üretimini hızla büyüttü. Kısa zamanda talebin artması üzerine sürüyü genişleten Arısoy, şu an 100 tavukla üretim yapıyor ve siparişlere yetişmekte zorlanıyor.
hobi olarak başlayan serüven nasıl büyüdü:
İlk etapta komşularına yetsin diye başlanan üretim, çevredekilerin yoğun ilgisiyle büyüme gösterdi. Arısoy, süreci şöyle özetliyor: 'Şehirde iş yerimi kapattım. Emekli olamadım. Köyümüze gelip 10 tavuk aldık. Hobi amaçlı başladık ama komşuların yoğun talebi üzerine tavuklarımızı önce 50 yaptık, şu anda ise 100 tane tavuğumuz var.'
Hayvanların yaşlarının henüz küçük olmasına rağmen verim alınabildiğini belirten Arısoy, şu anki verimi yüzde 50 civarında olarak aktarıyor. Üretilen yumurtalar, tanesi 10 liradan satışa sunuluyor ve talep, üretimi zorluyor.
bakım, koruma ve günlük verim:
Arısoy, üretimi sürdürebilmek için altyapıya da yatırım yaptı; 3 dönümlük bahçesinin etrafını çitlerle çevirdi ve kümesi kış koşullarına göre güçlendirdi. 'Kışın buraya 1 metreye yakın kar yağıyor. Kümesimizi ona göre muhafazalı yaptık. Önüne bir sundurma yapacağız, tavuklarımız dışarıda gezinebilecek,' diyor.
Kümesten günlük ortalama 40 civarında yumurta elde ediliyor. Arısoy, bakım ve aydınlatmanın verimi etkilediğini, iyi bakım yapıldığında verim oranının düşmediğini vurguluyor. Şu anda üretimi öncelikle komşulara verdiklerini, talebin devam etmesi halinde üretimi başka kanallara da açmayı düşündüğünü belirtiyor.
Arısoy'un hikâyesi, şehir yaşamını bırakarak köyde küçük ölçekli üretime yönelenlerin talep ve bakım dengesini iyi kurmaları gerektiğini gösteriyor. Küçük bir hobi olarak başlayan iş, doğru ilgi ve talep ile kısa sürede gelir getiren bir faaliyete dönüşebiliyor.
KENTTEKİ DÜKKANINI KAPATARAK KÖYÜNDE TAVUKÇULUĞA BAŞLAYAN FAZI ARISOY, ÇEVRESİNDEKİLERİN TALEBİ ÜZERİNE 10 TAVUK İLE BAŞLADIĞI HOBİSİNDE 100 TAVUK İLE DEVAM EDİYOR