Şef Nazlı Ramadan, Türk ve Jamaika mutfaklarını birleştirip geliştirdiği 'Jurkish' adlı yemekleriyle Londra'nın Peckham bölgesinde dikkat çekiyor. Jamaikalı bir anne ile Kıbrıslı Türk bir babanın kızı olarak büyüyen Ramadan, 'Jumbi' adlı restoranında, yemeklerinde ilhamını Güney Londra'nın çok kültürlü yapısından ve babaannesi Zehra'dan alıyor.
Ramadan, “Babaannem Meeting House Caddesi'ndeki bir kafede aşçıydı. Geleneksel Türk yemekleri yapardı. Teslim ettiğim yemekler, onun mutfak kültüründen izler taşıyor.” diyerek, çocukluğunda yemek yaparken geçirdiği zamanları anlatıyor. Yemek konusunda en büyük ilham kaynağı olarak gördüğü babaannesiyle mutfakta geçirdiği zamanların ona kattığı deneyimleri eserlerinde yaşatmakta.
İlk restoran deneyimiyle birlikte, farklı kültürlerin birleşimini yansıtan yemekler sunmaya başlayan Ramadan, 30'dan fazla ülke gezmesinin ardından Londra sokak yemekleri konseptiyle deneyimlerini zenginleştiriyor. “Ben Jurkish'im ve Jurkish yaptım.” diyerek, kendi mutfak anlayışını oluşturmaktan gurur duyduğunu ifade ediyor.
Restoranında sunduğu en dikkat çekici yemekler arasında, Jamaika'nın ünlü körili keçi etini Türk mantısıyla birleştirdiği lezzet ve “balıklı badadez köfte” yer alıyor. Ramadan, yemeklik muzun (Plantin) humusa kattığı lezzetten bahsediyor. Ayrıca restoranında Karayip karideslerini pirinçle doldurup Jamaika usulü marine edilmiş tavuklardan “Jurkish tavuk kebap” yapıyor. Bu kebap, Jamaika usulü tütsülenmiş tavuk ile birlikte “nene salatası” ile servis ediliyor.
Başka bir dikkat çekici menü öğesi ise, hellim peyniridir. Kızarmış hellimi, karpuz, kuru ve yaş nane ile hazırladığı salsa sosuyla sunarak muhteşem bir uyum yakalıyor. Üzerine Jamaika’nın Scotch Bonnet acı sosu ve bal dökerek lezzeti zirveye taşıyor.
Ramadan, Türk toplumu ve bölgedeki Türklerden büyük destek gördüğünü belirtiyor. Sosyal medyada bazen gelen eleştirilere de değinen Ramadan, “Bunlar Türk yemeği değil; Jamaika yemeği de değil. Bunlar Jurkish yemekleri.” diyerek kendi mutfak kurallarını açıklıyor. Menüsüne yeni eklemeler yapmayı da planlıyor; özellikle dana kuyruktan lahmacun ve içli köfteyi Jamaikalıların sevdiği salamura etle hazırlamayı düşünüyor.
Ramadan, Türkiye'de de misafir şef olarak yer almayı umuyor, İstanbul ve Berlin'den gelen ilgi de bu yönde artıyor.
Jamaikalı anne ile Kıbrıs Türkü bir babanın şef kızı Nazlı Ramadan, Londra'daki restoranında babaannesinden öğrendiği Türk yemeklerini Jamaika mutfağıyla birleştirerek geliştirdiği "Jurkish" yemeklerini müşterilerine sunuyor.
Jamaikalı anne ile Kıbrıs Türkü bir babanın şef kızı Nazlı Ramadan, Londra'daki restoranında babaannesinden öğrendiği Türk yemeklerini Jamaika mutfağıyla birleştirerek geliştirdiği "Jurkish" yemeklerini müşterilerine sunuyor.