Şavşat'ta Köylerde Geleneksel Tahta Kızaklarla Kış Eğlencesi

Artvin Şavşat köylerinde, usta ellerle yapılan tahta kızaklar ve karla kaplı yollar kış eğlencesi sunuyor; Demirci Köyü'nde kızaklar araçlara halatla bağlanarak gezildi.

Yayın Tarihi: 29.01.2026 10:20
Güncelleme Tarihi: 29.01.2026 11:08

Şavşat'ta Köylerde Geleneksel Tahta Kızaklarla Kış Eğlencesi

Şavşat'ta Köylerde Geleneksel Tahta Kızaklarla Kış Keyfi

Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı köylerde, geleneksel yöntemlerle yapılan tahta kızaklar kış aylarının en önemli eğlencesi haline geliyor. Bölgedeki yoğun kar yağışının ardından köy yolları tamamen karla kaplanmasıyla halk, kızaklarını alıp sokaklara çıkıyor.

Köy yaşamında süregelen bir gelenek

Usta ellerde ve yıllardır süregelen tekniklerle hazırlanan tahta kızaklar, özellikle çocuklar ve gençler olmak üzere her yaştan kişinin ilgisini çekiyor. Karla kaplı yollarda yapılan kayışlar, hem eğlence hem de geçmişten günümüze uzanan bir geleneğin yaşatılmasına katkı sağlıyor.

Demirci Köyü'nde renkli görüntüler

Demirci Köyü'nde köy sakinleri, tahta kızaklarını araçların arkasına halat yardımıyla bağlayarak köy yollarında gezintiye çıkıyor. Ortaya çıkan eğlenceli ve renkli anlar cep telefonu kameralarıyla kaydedilirken, kızak keyfi köyde adeta şenlik havası oluşturuyor.

Bu pratik, hem bölge halkının kış koşullarına uyumunu gösteriyor hem de yerel kültürün canlı tutulmasına imkan tanıyor. Tahta kızaklar, Şavşat köylerinde kış yaşamının önemli bir parçası olarak öne çıkmaya devam ediyor.

ARTVİN’İN ŞAVŞAT İLÇESİNE BAĞLI KÖYLERDE, GELENEKSEL YÖNTEMLERLE YAPILAN TAHTA KIZAKLAR KIŞ...

ARTVİN’İN ŞAVŞAT İLÇESİNE BAĞLI KÖYLERDE, GELENEKSEL YÖNTEMLERLE YAPILAN TAHTA KIZAKLAR KIŞ AYLARINDA VATANDAŞLARIN EN BÜYÜK EĞLENCESİ OLUYOR.

ARTVİN’İN ŞAVŞAT İLÇESİNE BAĞLI KÖYLERDE, GELENEKSEL YÖNTEMLERLE YAPILAN TAHTA KIZAKLAR KIŞ...

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.