Sarıgöl’de üreticiler kırağıya karşı yeşil domatesleri serada ve naylonda olgunlaştırıyor
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde domates üretimi yapan çiftçiler, geceleri etkili olan kırağı riski nedeniyle henüz olgunlaşmamış domatesleri tarladan toplayıp farklı yöntemlerle olgunlaştırıyor. Amaç, ürün kaybını önlemek ve sezonun son hasadını pazara sunmak.
Uygulanan yöntemler
Üreticiler, henüz kırmızılaşmamış yeşil gök domatesleri tarladan topluyor ve iki ana yönteme başvuruyor: seralarda doğal ısı ve ışık koşullarından yararlanarak olgunlaştırma ile açık alanda naylon üzerine sererek güneşlenmelerini sağlama. Açık alanda olgunlaştırılan domateslerin akşamları üzeri örtülerek soğuktan korunuyor.
Bu yöntemler, gece yaşanan don riskine karşı alınmış doğrudan önlemler olarak üreticilerin sezon sonu verimini korumasına yardımcı oluyor.
Pazara sunum ve fiyatlandırma
Serada ve naylon üzerinde olgunlaştırılan domatesler daha sonra pazarlarda satışa sunuluyor. Tarla domatesleri pazarda yoğun ilgi görürken, bazı tüketiciler gök domatesleri turşuluk olarak alıp değerlendiriyor.
Üreticiler, bu yöntemle pazara sundukları sezon sonu ürünü için fiyatı 20 ile 25 lira arasında açıkladı. Bazı üreticiler ise serada olgunlaşan domateslerini bu hafta itibarıyla pazarda tükettiklerini belirtiyor.
SARIGÖL’DE DOMATES ÜRETİCİLERİ, GECELERİ ETKİLİ OLAN KIRAĞIYA KARŞI YEŞİL HALDE TOPLADIKLARI DOMATESLERİ SERALARDA VE NAYLON ÜZERİNDE OLGUNLAŞTIRARAK HEM ÜRÜNÜ KURTARIYOR HEM DE SEZONUN SON HASADINI PAZARA SUNUYOR.