Sarıgöl'de Sultaniye üzüm hasadında sona doğru
Sarıgöl Ovası'nın dünyaca ünlü sofralık Sultaniye üzümlerinin yetiştirildiği Sarıgöl ve mahallelerinde 2025 yılı ürünü hasat sezonunda sona yaklaşıldı. Erkenci kesimlerle başlayan çalışmalara, Sultaniye ve çekirdekli sofralık üzüm kesimleriyle devam edildiği, önümüzdeki günlerde işlemlerin tamamen tamamlanmasının beklendiği bildirildi.
Hasatın son aşaması ve örtü altı üretim
Yağmur ve çamura rağmen örtü altındaki bağlarda sürdürülen kesimler, adeta açık hava soğuk deposunu andıran koşullarda ilerliyor. Aralık ayının ortalarına gelinmesine rağmen örtü altındaki taze üzümler kesilerek yurdun çeşitli illerindeki pazarlarda yerini alıyor.
Pazar ve ihracat durumu
İhracatın yok denecek kadar az olduğu bu dönemde Sultaniye ve Red Globe cinsi üzümlerin kamyonlarla iç piyasaya gönderildiği ifade edildi. Bölgedeki örtü altı üretimin bir kısmı turfanda olarak satışa sunulmaya devam ediyor.
Üreticilerin ekonomik kaygıları
Sarıgöl ve mahallelerinde yaklaşık 113 bin dekarlık alanda yapılan bağcılık faaliyetlerinde üreticiler, bu yılın oldukça sıkıntılı geçtiğini belirtiyor. Girdi maliyetlerinin yüksekliği ile yaş ve kuru üzüm fiyatlarının beklentilerin altında kalması üreticilerde hayal kırıklığı yarattı. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen konuyu özetleyerek, "Çiftçinin yılı bitmez, her yıl ‘gelecek yıl inşallah’ diyerek umutla üretime devam eder. Bu yıl üzümde girdi fiyatları çok yüksekti. Buna rağmen yaş ve kuru üzüm fiyatları umulan seviyede olmadı" dedi.
Yan gelir kaynakları ve sezonun kapanışı
Sezon boyunca bağlardan toplanan taze asma yapraklarının satışı üretici ailelere ekonomik destek sağlıyor. Taze ve salamura yaprak satışlarının yanı sıra kuru üzüm ve pekmez yapımı da aile bütçelerine katkı sunuyor. Kalan örtü altı üzümlerin satışının sürmesiyle, önümüzdeki günlerde kesimlerin tamamlanması ve sezonun kapanmasının bekleniyor.
SARIGÖL OVASI’NIN DÜNYACA ÜNLÜ SOFRALIK SULTANİYE ÜZÜMLERİNİN YETİŞTİRİLDİĞİ SARIGÖL VE MAHALLELERİNDE HASAT SEZONUNDA SONA YAKLAŞILDI.