DOLAR
42,88 0%
EURO
50,49 0%
ALTIN
6.251,62 0%
BITCOIN
3.760.549,26 -0,17%

Sarıgöl'de Crimson Üzümü: Soğuğa Dayanıklılığı ve Uzun Raf Ömrüyle Kışa Hazır

Manisa Sarıgöl Ovası'nda yetişen Crimson üzümü, örtü gerektirmeden soğuğa dayanması, uzun raf ömrü ve gevrek yapısıyla kış aylarında da taze tüketiliyor.

Yayın Tarihi: 28.12.2025 08:10
Güncelleme Tarihi: 28.12.2025 08:10

Sarıgöl'de Crimson Üzümü: Soğuğa Dayanıklılığı ve Uzun Raf Ömrüyle Kışa Hazır

Sarıgöl'de Crimson üzümü kış aylarında da taze kalıyor

Manisa'nın Sarıgöl Ovası'nda yetiştirilen Crimson üzümü, örtü altına gerek duymadan soğuk havalara dayanıklılığı, uzun raf ömrü ve gevrek yapısıyla öne çıkıyor. Bu özellikleri sayesinde yazdan kışa uzanan dönemde pazar raflarında taze olarak tüketiciyle buluşabiliyor.

Yerel üretim ve çeşit içinde konumu

Crimson, bölgede başta Sultaniye olmak üzere dokuz çeşit üzüm arasında yer alıyor ve soğuk hava koşullarına karşı en dayanıklı türlerden biri olarak değerlendiriliyor. Yaklaşık 15-20 yıl önce Sarıgöl'de yetiştirilmeye başlanan pembe çekirdeksiz bir üzüm türü olan Crimson, az ilaçlama ile üretilebilmesiyle de dikkat çekiyor.

Üzümün en önemli özelliklerinden biri asmada uzun süre taze kalabilmesi; gevrek yapısı üretici ve tüketiciler tarafından tercih edilmesinde belirleyici oluyor.

Pazar, verim ve fiyat

Örtü altında yetiştirilmemesine rağmen dayanıklı yapısı sayesinde kış aylarında da pazarlarda taze olarak yer alan Crimson üzümünün, yaz aylarından bu yana kilosunun 50 liranın altına düşmediği belirtiliyor. Öte yandan, raf ömrünün uzun olmasına rağmen veriminin düşük olması üretiminin yaygınlaşmasını sınırlıyor.

Üretici ve oda başkanının değerlendirmeleri

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Crimson üzümüne ilişkin olarak, "Crimson üzümü gerçekten gevrek ve çekirdeksiz bir üzüm türüdür. Pazarı vardır ancak veriminin az olması nedeniyle bölgemizde sınırlı sayıda üretici tarafından yetiştirilmektedir. Yeni yıla yaklaşmamıza rağmen bağlarda, örtü altında olmadan bile tazeliğini koruyabilmektedir" dedi.

Crimson yetiştiricisi Serhat Akkaya ise sezonun sona erdiğini belirterek, "Bağımdaki Crimson üzümlerinden ayırdığım asmalardan topladığım üzümleri poşetleyerek konu komşuma ve arkadaşlarıma hediye ediyorum. Kış mevsiminde bile asmadan taze üzüm toplamak mümkün" diye konuştu.

CRİMSON ÜZÜMÜ YETİŞTİREN ÜRETİCİ SERHAT AKKAYA İSE ÜZÜM SEZONUNUN SONA ERDİĞİNİ BELİRTEREK...

CRİMSON ÜZÜMÜ YETİŞTİREN ÜRETİCİ SERHAT AKKAYA İSE ÜZÜM SEZONUNUN SONA ERDİĞİNİ BELİRTEREK, "BAĞIMDAKİ CRİMSON ÜZÜMLERİNDEN AYIRDIĞIM ASMALARDAN TOPLADIĞIM ÜZÜMLERİ POŞETLEYEREK KONU KOMŞUMA VE ARKADAŞLARIMA HEDİYE EDİYORUM. KIŞ MEVSİMİNDE BİLE ASMADAN TAZE ÜZÜM TOPLAMAK MÜMKÜN" DİYE KONUŞTU.

CRİMSON ÜZÜMÜ YETİŞTİREN ÜRETİCİ SERHAT AKKAYA İSE ÜZÜM SEZONUNUN SONA ERDİĞİNİ BELİRTEREK...

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.