Şap karantinası nedeniyle iptal edilen deve güreşlerinin sonuçları tartışılıyor
Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Akın Pazarlıoğlu, şap karantinası kararının geleneksel deve güreşleri ve bu etkinliklere bağlı sektörler üzerinde önemli olumsuz etkiler yarattığını açıkladı. Federasyon, yasağın yeniden değerlendirilmesini talep ediyor.
Federasyonun değerlendirmesi ve talepleri
Pazarlıoğlu, tarih boyunca develerde şap hastalığına rastlanmadığını belirterek bu alandaki araştırma eksikliğine dikkat çekti. Federasyonun açıklamasına göre üniversitelerin veterinerlik fakülte arşivlerinde de develerde şap vakası bulunmamaktadır ve bunun ilgili kurumlar tarafından teyit edilebileceği vurgulanmaktadır.
Federasyon açıklamasında, deve güreşlerinin geleneksel kültür mirası olduğu hatırlatılarak kararın yalnızca hayvan türünün çift tırnaklı hayvan kategorisine girmesi nedeniyle alındığı, bu nedenle HAYGEM tarafından etkinliklerin iptal edildiği ifade edildi. Federasyonun sekretaryasının 2012 yılında kurulduğu bilgisi tekrarlandı.
Federasyon yetkilileri, başta Aydın milletvekilleri olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile hem resmi yazışmalar hem de yüz yüze görüşmeler yapıldığını belirtti. Açıklamada, yetkililerin nakliye ve insan yoğunluğu gerekçesiyle hastalığın yayılabileceği endişesi taşıdığı ancak aynı dönemde diğer hayvan sevkiyatlarının sürdüğü için bu yaklaşımın çelişkili bulunduğu ifade edildi.
Ekonomik ve toplumsal boyut
Federasyonun verdiği rakamlara göre bu dönemde tertiplenen 80 adet deve güreşi festivali iptal edildi ve etkinliklerin iptalinden etkilenenlerin arasında havutçudan çulcuya, golancıdan keçeciye kadar birçok meslek grubu bulunuyor. Açıklamada, etkinliklerin sekiz ilde toplamda 15 milyon kişiye doğrudan hitap ettiği savunularak hem maddi hem de manevi boyutların karar sürecinde dikkate alınması gerektiği vurgulandı.
Hayvan refahı ve saha gözlemi
Deveciler ayrıca güreşmeyen pehlivan develerin kış sezonu boyunca arenaya çıkarılmamasının develerin tabiatına aykırı olduğu ve bu hayvanların rahatsızlık yaşadığı görüşünü paylaştı. Federasyon, bu hususun da kararların gözden geçirilmesinde dikkate alınmasını istiyor.
Federasyon yasağın yeniden değerlendirilmesi ve karar verici kurumlarla iş birliği içinde çözüm arayışının sürdürülmesini talep ediyor.
DEVECİLİK KÜLTÜRÜ VE DEVE GÜREŞLERİ FEDERASYONU BAŞKANI AKIN PAZARLIOĞLU, ŞAP KARANTİNASI DOLAYISIYLA İPTAL EDİLEN DEVE GÜREŞLERİNİN BİRÇOK SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİĞİNİ BELİRTEREK İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARIN BU KARARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMESİNİ İSTEDİ. TARİH BOYUNCA DEVELERDE ŞAP HASTALIĞI GÖRÜLMEDİĞİNİ BELİRTEN PAZARLIOĞLU, "DEVLER DE ÇİFT TIRNAKLI HAYVAN OLABİLİR AMA, DEVELERDE ŞAP HASTALIĞI GÖRÜLMEZ. YASAĞI KOYANLAR BUNU İSTEDİKLERİ BİLİM KURULUNDAN VE VETERİNER FAKÜLTELERİNDEN ÖĞRENEBİLİR" DEDİ.