DOLAR
42,82 -0,03%
EURO
50,73 -0,7%
ALTIN
6.172,45 -1,13%
BITCOIN
3.750.537,41 0,91%

SANKO Sanat Galerisi'nde 'Savunma Dönemi Antep Kartpostalları' sergisi 25 Aralık'ta açılacak

SANKO Sanat Galerisi'nde, Gaziantep'in kurtuluşunun 104. yılı etkinlikleri kapsamında 25 Aralık'ta 'Savunma Dönemi Antep Kartpostalları' sergisi açılacak.

Yayın Tarihi: 23.12.2025 12:19
Güncelleme Tarihi: 23.12.2025 12:19

SANKO Sanat Galerisi'nde 'Savunma Dönemi Antep Kartpostalları' sergisi 25 Aralık'ta açılacak

SANKO Sanat Galerisi'nde 'Savunma Dönemi Antep Kartpostalları' sergisi açılıyor

Gaziantep'in kurtuluşunun 104'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, SANKO Sanat Galerisi koleksiyonundan seçilen fotoğraflardan oluşan 'Savunma Dönemi Antep Kartpostalları' başlıklı fotoğraf sergisi 25 Aralık Perşembe günü saat 17.30'da açılacak.

Sergi Detayları

Sergide, 27 fotoğraf SANKO Sanat Galerisi koleksiyonundan izleyiciyle buluşacak. Açılış, Gaziantep'in Kurtuluşu etkinlikleri çerçevesinde düzenlenecek ve fotoğraflar, dönemin görsel belleğini aktarma amacı taşıyor.

Kartpostalların kaynağı ve tarihsel bağlamı

9 Şubat 1921'de Antep savunmasının sona ermesinin ardından şehrin hakimiyetini ele geçiren Fransızların, bombardıman sonucu yıkılan mekânların fotoğraflarını çektiği ve bu fotoğrafları kartpostal olarak Fransa'ya gönderdiği belirtiliyor. Bu fotoğraflar, Fransızların Antep'i ele geçirdiklerini göstermek ve kendi kamuoyuna yönelik bir propaganda aracı olarak kullanmak amacıyla yayımlandı.

Fransızların bu fotoğraflara bazen 'Bombardıman Sonrası Antep' başlığını verdikleri, böylece işgali ve kentte yaratılan tahribatı belgeleyerek kendi kamuoyuna sundukları kaydediliyor. Bu yönüyle kartpostallar, hem işgal döneminin belgeleri hem de propaganda amaçlı görsel malzemeler olarak tarihsel bir önem taşıyor.

Editör ve baskı bilgileri

Sergide yer alan fotoğrafların büyük kısmında, Suriye kökenli fotoğraf editörü Thevenet'in imzası bulunuyor. Bu fotoğrafların Fransa-Paris'te Le Deiley Photograph Studios'ta basıldığı bilgisi korunmuştur.

Ayrıca Fransız işgal yıllarına ilişkin bazı foto kartların editörü olarak Wattar Freres'in adı geçiyor. Bu tür foto kartların çoğaltılarak basımına cumhuriyet öncesi ve sonrası dönemlerde de rastlandığı, Wattar Freres'in Antep'le ilgili kartlarının Halep'teki stüdyoda basıldığı aktarılıyor.

1920'li yıllarda Antep Amerikan Koleji fotoğrafları ve bazı Antep görüntülerinde fotoğraf editörü olarak Neurdein Freres adı yer alıyor. Bu fotoğraflar Paris'te İmp. Crété, Succ.- Paris - Corbeil'de tab edilmiştir. Aynı döneme ait bazı Antep fotoğraflarının altında editör olarak Thouha Freres'in adı bulunuyor.

Serginin değeri

Bu kartpostallar, yalnızca dönemin görüntülerini sunmakla kalmıyor; aynı zamanda işgalin görsel yansımalarını, propaganda mekanizmalarını ve fotoğrafçılık-baskı ilişkisini belgeleyerek tarih araştırmaları için kaynak niteliği taşıyor. Sergi, izleyicilere hem estetik hem de tarihsel bir okuma imkânı sunuyor.

Not: Sergi ayrıntıları SANKO Sanat Galerisi duyurusu temel alınarak aktarılmıştır.

SANKO SANAT GALERİSİ’NDE "SAVUNMA DÖNEMİ ANTEP KARTPOSTALLARI" SERGİSİ

SANKO SANAT GALERİSİ’NDE "SAVUNMA DÖNEMİ ANTEP KARTPOSTALLARI" SERGİSİ

SANKO SANAT GALERİSİ’NDE "SAVUNMA DÖNEMİ ANTEP KARTPOSTALLARI" SERGİSİ

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.