Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) 50'nci Olağan Genel Kurulu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Kacır, 2002'den bu yana otomotiv ana ve yan sanayisinde yapılan yatırımlar için 3 bin 742 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini vurgulayarak, toplamda 954 milyar liralık sabit yatırımı teşvik ettiklerini belirtti. Bu süreç sonuç olarak 184 bin yeni istihdam yarattı.
İstanbul Sanayi Odası Fazıl Zobu Meclis Salonu'nda gerçekleşen genel kurulda konuşan Kacır, sektörde yeniliği öne çıkaran firmaların rekabet avantajı sağladığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, son 22 yılda küresel rekabette söz sahibi olma yolunda önemli adımlar atıldığını belirtti.
Kacır, Türkiye'nin otomotiv üretim miktarının yıllık 357 binden 1 milyon 365 bine yükseldiğini, ihracatın ise 37 milyar doları aştığını hatırlattı. Elektrikli araçların küresel otomotiv pazarındaki payının yüzde 20'ye yükseldiğini vurguladı. Bu yılın ilk iki ayında hibrit araç satışlarının yüzde 74,5, elektrikli araç satışlarının ise yüzde 71 arttığını duyurdu.
Kacır, 2030 yılına kadar elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların pazar payının yüzde 35'i aşmasını beklediklerini belirterek, otomotiv sektöründeki dönüşümlerin Türk sanayisi için büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti. Ayrıca, hükümetin elektrikli araç kullanıcılarının hızlı şarj ünitelerine erişimini kolaylaştırmak için çeşitli destek programları oluşturduğunu söyledi.
Bakan Kacır, Türkiye'nin uluslararası yeni mobilite yatırımları için cazibe merkezi haline geldiğini belirtti. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD ile Manisa'da yapılacak üretim tesisi yatırımının, bölgeye 5 bin kişilik istihdam sağlayacağını açıkladı.
Otomotiv sanayisindeki değer zincirinin güçlenmesi için yatırımcıları Türkiye'ye davet eden Kacır, yeni nesil elektrikli ve akıllı araç üretimi için yatırım planlarının yapısal dönüşümle ilerlemesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, otomotiv sektörünün rekabetçiliğini artıracak mevzuat düzenlemeleri üzerinde çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.
Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) 50'nci Olağan Genel Kurulu, İstanbul Sanayi Odası Fazıl Zobu Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır (önde ortada), genel kurula katıldı.
Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) 50'nci Olağan Genel Kurulu, İstanbul Sanayi Odası Fazıl Zobu Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır (önde ortada), genel kurula katıldı.