Samsun'da, Dünya Çölyak Günü kapsamında "Glütensiz Yaşam Paneli" gerçekleştirildi. Panel, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Çölyak ve Glütensiz Beslenme Derneği ile Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde OMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlendi.
OMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Anıl, çölyak hastalığının özellikle çocukluk çağında yaygın olduğunu belirterek, "Cips, kek gibi ürünler çocuklar için cazip oluyor; onlara daha neşeli ürünler üretmemiz gerekiyor." dedi. Anıl, ayrıca bilimsel olarak tamamlanan iki tarhana tezinin olduğunu, bunların mısır unu ve baklagillerden yapıldığını aktardı. Üzerinde çalıştıkları glütensiz kek ve cips ürünlerinden de bahsetti.
Samsun Çölyak ve Glütensiz Beslenme Derneği Başkanı Sara Kosif, derneğin 2019 yılında kurulduğunu ve amacının sosyal farkındalık yaratmak olduğunu ifade etti. Kosif, "Çölyak hastalığı, arpa, yulaf ve buğday gibi tahıllardaki proteine karşı bir sindirim sistemi hastalığıdır. Semptomları arasında karın şişliği, büyüme geriliği ve kilo alımı bulunur. Tek tedavisi ise glütensiz beslenmektir." şeklinde konuştu.
Paneldeki çölyak hastalarından Beyza Tutku Emen, 23 yıl önce çölyak teşhisi konduğunu belirtti. Emen, hastalığın başlangıcında yaşadığı karın ağrısı ve demir eksikliği gibi şikayetleri aktardı. Ayrıca, ürün çeşitliliğinin zamanla arttığını ve marketlerde daha fazla glütensiz ürün bulabildiğini sözlerine ekledi.
Glütensiz yaşamın tartışıldığı panelde, Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Gören, Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya ve Arş. Gör. Nedime Doğan Özdemir de çölyak hakkında bilgi verdiler.
Samsun'da Dünya çölyak günü kapsamında "Glütensiz Yaşam Paneli" gerçekleştirildi. Panele katılan çölyak hastalarından Beyza Tutku Emen gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Samsun'da Dünya çölyak günü kapsamında "Glütensiz Yaşam Paneli" gerçekleştirildi. Panele katılan çölyak hastalarından Beyza Tutku Emen gazetecilere açıklamalarda bulundu.