Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Salgın aramızda kol geziyor! Eğer bu belirtiler varsa hastaneye koşun: Covid tekrar hortladı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), son açıklamasında dünyanın birçok ülkesinde bulunan koronavirüsün bir alt değişkeni olan JN.1 hakkında, bunun dikkate alınması gereken bir varyant olduğu uyarısında bulunarak çok önemli bir duyuru yayınladı.

Yayın Tarihi: 27.12.2023 00:30
Güncelleme Tarihi: 27.12.2023 00:30

Salgın aramızda kol geziyor! Eğer bu belirtiler varsa hastaneye koşun: Covid tekrar hortladı

Kovid-19'un Omicron varyantının bir varyantı olan JN.1, dünya genelinde yayılmaya devam ediyor. JN.1, Hindistan, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi yoğun nüfuslu ülkelerde ortaya çıktı ve şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde en hızlı yayılan varyanttır.

Düşük risk ama dikkatli olun!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan bir açıklamada, JN.1'in şu anda halk sağlığı açısından düşük bir risk oluşturduğu kaydedildi. Ancak yetkililer bu kış koronavirüs enfeksiyonlarında ve diğer enfeksiyonlarda artış olabileceği konusunda uyardı.

JN.1'in hızlı yayılması..

JN.1'in hızlı yayılması, spike proteininin türetildiği BA.2.86 varyantından daha fazla mutasyona uğramasından kaynaklanabilir. Bu mutasyon ise, JN.1'in hücrelere bağlanmasını ve enfekte etmesini kolaylaştırabilir.

"JN.1'in aşılar üzerindeki etkisi"

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre JN.1'in aşıların sağladığı bağışıklığın üstesinden ne ölçüde gelebileceğine dair hâlâ sınırlı kanıt var. Bu varyantın insanlarda önceki varyantlara göre daha fazla hastalığa neden olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.

Dünya Sağlık Örgütü JN.1 varyant

Nasıl korunabiliriz?

Enfeksiyonları ve ciddi derecedeki hastalıkları önlemek için DSÖ şunları önermektedir:

- Kalabalık ve kapalı yerlerde mutlaka maske kullanın,

- Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı kapatın,

- Sürekli olarak ellerinizi yıkayın,

- Özellikle yüksek risk grubundaysanız en son koronavirüs ve grip aşılarınızı yaptırın,

- Kovid belirtileriniz varsa mutlaka test yaptırın.

JN.1'in şu anda halk sağlığı açısından düşük risk taşıdığı tanımlanmaktadır. Ancak yetkililer bu kış koronavirüs enfeksiyonlarında ve diğer enfeksiyonlarda artış olabileceği konusunda uyardı. Bu nedenle enfeksiyonu önlemek için DSÖ'nün önerilerini dikkate almak çok fazla önem taşımaktadır.