Sakaryalı Aktivist Özkan Özer, Uluslararası Sularda Alıkonma ve Gözaltı Sürecini Anlattı

Küresel Sumud Filosu'nda yer alan Özkan Özer, uluslararası sularda İsrail müdahalesi sırasında maruz kaldıkları fiziksel ve psikolojik şiddeti ve Türkiye'ye dönüş sürecini anlattı.

Yayın Tarihi: 23.05.2026 10:24
Güncelleme Tarihi: 23.05.2026 10:42

Sakaryalı Aktivist Özkan Özer, Uluslararası Sularda Alıkonma ve Gözaltı Sürecini Anlattı

Sakaryalı aktivist Özkan Özer, uluslararası sularda alıkonulma sürecini anlattı

Küresel Sumud Filosu üyesi Sakaryalı aktivist Özkan Özer, Akdeniz'de İsrail güçleri tarafından uluslararası sularda alıkonulduklarını, maruz kaldıkları muamelenin insanlık onuruna aykırı olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin girişimleriyle yurda döndüğünü anlattı.

Yola çıkış gerekçesi

Özer, Gazze'de yaşananların uzun süredir kendisini rahatsız ettiğini belirterek filoya katılma kararını şöyle özetledi: 'Uzun zamandır Filistin, Gazze'ye uygulanan insanlık dışı, hukuksuz ablukadan rahatsızdım. Orada aç kalan çocuklardan, okuluna gidemeyen çocuklardan, ilaçsız kalan hastalardan. Birşeyler yapmam gerektiğini düşünüyordum.' Filistin halkına insani yardım ulaştırmak ve ablukayı kırmak amacıyla yola çıktığını söyledi.

Operasyon ve gözaltı süreci

Özer'in aktardığına göre filo katılımcıları 12 Mayıs'ta bir toplantı yapmış; olası riskler değerlendirildikten sonra yola devam kararı alınmış. 18 Mayıs'ta uluslararası sulara girildiğinde İsrail donanmasının müdahalesiyle karşılaştıklarını ve teknelerin toplatılmaya başladığını ifade etti. Kendi teknesine 18 Mayıs akşamı baskın yapıldığını, kendileriyle birlikte oluşturulan 'hapishane gemisine' götürüldüklerini anlattı.

Özer, müdahalenin ardından yaklaşık dört gün boyunca fiziksel ve psikolojik şiddet yaşadıklarını belirtti: 'Temel ihtiyaçların karşılanmaması, nakil edildiğimiz zaman acı verici şekillerde nakil edilmek ve darp şeklinde bu süreç devam etti.' İki gün hapishane gemisinde kaldıktan sonra tüm tekneler ele geçirilip Aşdod limanına getirildiklerini, burada 40'tan fazla ülkeden 400'den fazla aktivistin aynı limana getirildiğini aktardı. Limandaki işlemlerin ardından bir gece hapishanede kaldıklarını, ertesi gün ise Türkiye'ye gönderildiklerini söyledi.

Yaşananların değerlendirilmesi ve dönüş anı

Özer, yaşananları 'insan onurunu ayaklar altına alan uygulamalar' olarak nitelendirerek şunları söyledi: 'Bu bir zulüm, bu bir kötülük.' Filistinlilerin ve benzer durumda olan diğer insanların uzun süreli olarak benzeri muamelelere maruz kalmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı ve bütün insanların bu tür haksızlıklara karşı harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'ye dönüş anını anlatırken askeri havalimanında gördüğü Türk uçaklarının kendisinde gurur ve rahatlama yarattığını ifade etti. Uçağın içinde farklı ülkelerden gelenlerin 'Free Free Filistin, teşekkürler Türkiye' sloganları attığını, THY'nin ikram ve yaklaşımının kendilerinde olumlu bir iz bıraktığını söyledi ve vatandaşı olduğu ülkeyle gurur duyduğunu belirtti.

Özer'in aktardıkları, filonun hedefi olan insani yardım çabaları ve müdahale sonrası gözaltı süreçlerine ilişkin önemli ayrıntılar taşıyor. Olay, uluslararası sularda yaşanan müdahaleler ve insan hakları bağlamında değerlendirmeyi gerektiren iddialar içeriyor.

ÖZKAN ÖZER AÇIKLAMALARDA BULUNDU

ÖZKAN ÖZER AÇIKLAMALARDA BULUNDU

ÖZKAN ÖZER AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.