Sakarya'nın 12 ilçesinde aronya hasadı başladı: Bu yıl ortalama 135 ton rekolte bekleniyor

Sakarya'da Tarım ve Orman Bakanlığı projesi kapsamında 12 ilçede yetiştirilen aronya hasadı başladı; bu yıl ortalama 135 ton rekolte bekleniyor.

Yayın Tarihi: 04.09.2025 12:50
Güncelleme Tarihi: 04.09.2025 12:50

Sakarya'nın 12 ilçesinde aronya hasadı başladı: Bu yıl ortalama 135 ton rekolte bekleniyor

Sakarya'nın 12 ilçesinde aronya hasadı başladı

Sakarya'da, sağlığa olumlu etkileri nedeniyle "süper meyve" olarak adlandırılan aronyanın hasadına başlandı. Meyve, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi" projesi kapsamında il genelinde 12 ilçede yetiştiriliyor ve bu yıl için ortalama 135 ton rekolte bekleniyor.

Hasat ve beklenti

Söğütlü'deki hasada katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, AA muhabirine hasadın üreticiye hayır ve bereket getirmesini temenni etti. Baş, önümüzdeki yıllarda aronya için tesis kurulduğunda rekoltenin artacağı yönünde beklenti olduğunu vurguladı.

Baş, bölgedeki üretim yoğunluğunun işleme tesisleri veya soğuk hava depoları gibi altyapıları destekleyebilecek düzeyde olduğunu belirterek, "Bölgede tesis yapımını kaldırabilecek üretim miktarı var. Bunun işleme kısmındaki tesisi veya soğuk hava deposunu kaldırabilecek miktarda üretimin bölgede kümelendiğini gördüm. Bu da bizim açımızdan çok önemli bir veri." dedi.

İşleme ve destek planları

İl müdürlüğü, üretim ve işleme süreçlerinde gerekli kalemler için hibe desteklerini faaliyete geçirmeyi planlıyor. Ayrıca üreticilerin bireysel anlamda organik tarım desteğine dahil edilmesi hedefleniyor.

Üreticilerin deneyimi

Aronya yetiştiricisi Cihat Özlük, yılın kurak geçtiğini, aronyanın suyu sevmesi nedeniyle üretim aşamasında zorluk yaşadıklarını anlattı. Özlük, sulama sistemi sayesinde güzel ürün elde ettiklerini ve aronya ürünlerinden sirke, reçel, marmelat ve pekmez özü ürettiğini kaydetti.

Yetiştirici Sinan Efe ise 23 dönüm arazide 11 bin aronya fidanı ektiklerini ve 5 yıldır üretime devam ettiklerini dile getirdi.

Sakarya'nın ilçelerinde yetiştirilen, sağlığa olumlu etkileri dolayısıyla "süper meyve" olarak...

Sakarya'nın ilçelerinde yetiştirilen, sağlığa olumlu etkileri dolayısıyla "süper meyve" olarak adlandırılan aronyanın hasadına başlandı. Hasat etkinliği Söğütlü ilçesinde gerçekleştirildi. Üreticiler, aronyadan sirke, reçel, marmelat, pekmez özü ve çay üretiyor.

Sakarya'nın ilçelerinde yetiştirilen, sağlığa olumlu etkileri dolayısıyla "süper meyve" olarak...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı