Safranbolu'da mor çiçek şöleni: gündelik hasat ve ziyaretçi akını

Safranbolu'da 7 Ekim'de başlayan safran çiçeklenmesi tarlaları mor renge bürüdü; üreticiler sabahları hasat yapıp üç kırmızı lifleri ayrıştırarak kurutuyor.

Yayın Tarihi: 21.10.2026 10:27
Güncelleme Tarihi: 21.10.2026 10:27

Safranbolu'da mor çiçek şöleni: gündelik hasat ve ziyaretçi akını

Safranbolu tarlalarında yoğun çiçeklenme

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetişen ve bölgeyle özdeşleşen safran bitkisinde çiçek yoğunluğu arttı. 7 Ekim'de başlayan hasadın üzerinden yaklaşık 14 gün geçti ve tarlalar mor renge büründü. Safran, kendi ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilmesiyle dikkat çekiyor.

Bitki, kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık ve hormon bozukluklarına iyi geldiği; serotonin salgılanmasına yardımcı olması nedeniyle de "mutluluk iksiri" olarak anıldığı için gıda, ilaç ve kozmetik başta olmak üzere pek çok alanda kullanılıyor. Safranın kilogramı 800 bin liradan satılması nedeniyle "dünyanın en pahalı baharatı" olarak tanımlanıyor.

Hasat süreci ve üreticinin uygulamaları:

Safran üreticisi Mine Yılmaz, ilk çiçekleri 7 Ekim'de aldıklarını ve tarladaki çiçek yoğunluğunun oldukça arttığını belirtti. Üreticiler ve ziyaretçilerle her gün hasat yapıldığını, çiçeklerin özellikle sabah saatlerinde toplandığını anlattı. Toplanan çiçekler aynı gün içinde evlerde teker teker ayrıştırılarak safranın üç kırmızı lifi çıkarılıyor ve kurutuluyor.

Yılmaz, çiçeklenme döneminin yaklaşık bir buçuk ila iki hafta daha yoğun şekilde devam etmesini beklediklerini ifade etti.

İklim etkisi ve ziyaretçi ilgisi:

Son dönemde etkili olan kuvvetli sağanak yağış, bazı çiçeklerin açmasını geciktirdi; ancak güneşli havayla birlikte bu gecikmiş çiçekler hızla açmaya başladı. Üreticiler bu değişimi hasat takvimine yansıtarak toplama işlemlerini sürdürüyor.

Safran hasadı, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Almanya, Fransa, İngiltere ve Amerika'dan gelen ziyaretçilerin yanı sıra çok sayıda yerli turist de tarlalara geliyor. Dokuz karavandan oluşan bir grubun misafirler arasında yer aldığı, ziyaretçilerin hasada katılabildiği ve safranın hem kokusunu hem de toplama sürecini deneyimleyebildiği belirtildi.

Safran tarlaları mora büründü

Safran tarlaları mora büründü

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.