Safranbolu'da 9. Safran Festivali tamamlandı
Etkinliklerin son günü
Karabük'ün UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesinde düzenlenen 9. Safran Festivali tamamlandı.
Festivalin son gününde Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte ziyaretçiler tarlayı gezerek safran bitkisiyle fotoğraf çektirdi. Programda safranlı yiyecek ve içeceklerin yer aldığı etkinlik kapsamında Kastamonu Pınarbaşı Belediyesi tarafından "kara çorba" ikramı da yapıldı.
Üreticiden gözlemler
Safran üreticisi İsmail Yılmaz, AA muhabirine, hava sıcaklığının düşmesiyle safranın çiçeklenmeye başladığını söyledi.
Yılmaz, "Kasım ayının ortalarına kadar safran çiçeğinin toplanacağını" aktardı ve sözlerine şu şekilde devam etti: "Safran çok değerli bir bitki. Çiçeğini görmek isteyen çok misafir var. Sahada tazeyken çok güzel kokuyor. Bu çiçeği toplamak, görmek ve fotoğrafını çekmek isteyen birçok misafir Safranbolu'ya geliyor. Zaten şehir turizm kenti, UNESCO şehri. Bunun yanında yurt içinden ve dışından safran hasadı döneminde misafir ağırlıyoruz."
Safranın kullanım alanları
Yılmaz, safranın ilçeye özgü yapılan zerde, safranlı pilav gibi ürünlerde kullanıldığını belirterek, "Safranlı lokum Safranbolu'nun vazgeçilmezi, çok rağbet gören bir ürün. Bunun yanında çay olarak içiliyor, kahvesi yapılıyor. Kozmetik olarak da birçok safranlı ürünümüz var." ifadelerini kullandı.
Karabük'ün UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesinde düzenlenen "9. Safran Festivali" tamamlandı.