Rusya, Güney Kafkasya Güvenliğini Batı'dan Gelen Tehditlerle Değerlendiriyor

Lavrov, Güney Kafkasya'nın güvenliği için Batılı ülkeleri tehdit olarak tanımladı ve işbirliği çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 18.10.2024 20:11
Güncelleme Tarihi: 18.10.2024 20:11

Rusya, Güney Kafkasya Güvenliğini Batı'dan Gelen Tehditlerle Değerlendiriyor

Rusya, Güney Kafkasya'nın Güvenliğini Tehdit Olarak Görüyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Kafkasya bölgesinde yaşanan güvenlik tehditlerinin Batılı ülkelerden kaynaklandığını ifade etti.

Batılı Ülkelerin Etkileri

Lavrov, İstanbul'da gerçekleştirilen 3+3 Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformunun 3. Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu toplantıda, bölge dışındaki ülkelerin kendi şartlarını ve şemalarını zorla dayatmaya çalıştığını dile getiren Lavrov, "Bu şemalar, bölge ülkelerinin çıkarları doğrultusunda değil, NATO merkezli bloklaşmayı içeriyor" şeklinde konuştu.

Gürcistan'ın Durumu ve Umutlar

Gürcistan, Bölgesel İşbirliği Platformu toplantılarına katılmadı. Ancak Lavrov, platformun her zaman Gürcistan'a açık olduğunu ve gelecekte Gürcülerin bu çalışmalara katılmasını umduğunu belirtti.

Barış Anlaşması İçin İşbirliği Teklifi

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginliğe de değinen Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran'ın, iki ülke arasında bir barış anlaşması sağlamak amacıyla Güney Kafkasya platformunu kullanma önerisi getirdiğini ifade etti. Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi sürecinin şu an için planlanmadığına dikkat çeken Lavrov, Ermenistan’ın Türklerle doğrudan görüşme niyetinde olduğunu aktardı.

Filistin ve Lübnan'daki Durum

Gazze Şeridi'ndeki olaylara da değinen Lavrov, her türlü şiddetin durdurulmasını talep etti. Ayrıca, Filistinli ve Lübnanlıların da acı çektiğini vurguladı ve uluslararası hukukun ihlaline dikkat çekti.

Ukrayna ile İlgili Yorumlar

Ukrayna'da nükleer silah üretimi konusunun yeniden gündeme gelmesi üzerine Lavrov, bu durumu "akılsızlık" olarak tanımladı ve bu konuda herhangi bir gelişmenin olmayacağını belirtti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı