DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.827.821,81 0,47%

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Avrupa'nın Askerileştirilmesine Dikkat Edeceğiz

Sergey Lavrov, Avrupa'nın askerileşmesini eleştirerek, bunun planlamalarında dikkate alınacağını vurguladı.

Yayın Tarihi: 11.07.2025 15:47
Güncelleme Tarihi: 11.07.2025 15:47

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Avrupa'nın Askerileştirilmesine Dikkat Edeceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Avrupa'nın Askerileşmesine Dikkat Çekici Açıklamalar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa'nın askerileşmesinin "üzücü" olduğunu belirtti. Lavrov, bu durumu her alandaki planlamalarında dikkate alacaklarını ifade etti.

Lavrov, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleşen Rusya-Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Katıldığı toplantıda Filistin durumuna da değinen Lavrov, Gazze'de yaşanan insani trajedinin yanı sıra, Batı Şeria'daki benzer gelişmelere dikkat çekti. "İsrail, rekor sayıda yerleşim birimleri kurma yönündeki agresif politikalarını sürdürüyor. Yakında Filistin ulusal yönetiminin faaliyet gösterdiği topraklardan hiçbir şey kalmayacak," dedi.

Lavrov, konuşmasında, "El Halil Emirliği"nin kurulması için bir projenin olduğunu belirterek, bu durumun Filistin topraklarında Birleşik Filistin Emirlikleri oluşturma yönünde bir ilk adım olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Lavrov, İsrail ile İran arasındaki anlaşmanın devam etmesinin önemine de dikkat çekerek, tüm sorunların diplomasi ve müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladı. "Bu, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasını güvence altına alan belgelerin korunması için hayati önem taşımaktadır," diye ekledi.

Avrupa'nın Silahlanması Üzerine Eleştiriler

Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in Ukrayna ile ilgili diplomatik yolların tükendiği açıklamasını değerlendiren Lavrov, "Anlaşılan Merz, halkının pahasına Almanya'nın askerileştirilmesi için kendisini adamaya karar verdi," ifadelerinde bulundu. Avrupa liderlerinin Avrupa'yı Rusya'ya karşı kışkırtmaya çalıştığını savunan Rus Bakan, Berlin, Paris ve Londra'nın son açıklamalarının tarihsel derslerin göz ardı edildiğini gösterdiğini belirtti.

Lavrov, "Eğer Avrupa yine buna doğru gidiyorsa, bu üzücü. Bunu her alandaki planlamalarımızda dikkate alacağız," dedi.

Ukrayna Krizi ve Yeni Teklifler Üzerine Açıklamalar

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun, Rusya'nın Ukrayna krizi ile ilgili yeni teklifler yaptığına dair açıklamalarını değerlendiren Lavrov, bu konuda detay vermekten kaçındı.

Lavrov ayrıca, Rusya ile ABD arasında Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması (New START) konusunun ele alınmadığını belirtti.

Kore Yarımadası'ndaki Durum

Kore Yarımadası'ndaki çatışma potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Lavrov, ABD, Güney Kore ve Japonya'nın burada askeri ittifaklarını güçlendirdiklerini, Kuzey Kore'ye yönelik kışkırtıcı eylemlerde bulunduklarını ifade etti. "Bu bölgede nükleer silah dahil büyük çapta askeri tatbikatlar yapılıyor. Bu nedenle Kuzey Kore'nin yasal haklarının sağlanması ve olumsuz sonuçlara yol açabilecek kışkırtıcı eylemleri engellemek için elimizden geleni yapacağız," dedi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı