Rubio ve De la Fuente Meksiko'da kartellere karşı işbirliğini güçlendirme kararı aldı
Görüşmenin kapsamı ve ortak açıklama
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Meksika ziyareti kapsamında mevkidaşı Juan Ramón de la Fuente ile başkent Meksiko'da bir araya geldi. İki bakan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Ortak operasyonların sonuçları
Rubio, mevcut işbirliğinin genişlediğini belirterek, şubat ve ağustos aylarında toplam 55 uyuşturucu kaçakçısının ABD'ye teslim edildiğini söyledi. Bununla birlikte, çalışmaların devam edeceğini ve yapılacak daha çok iş bulunduğunu vurguladı.
De la Fuente ise ABD ile yürütülen güvenlik işbirliğinin her iki ülkenin yasal çerçevelerine uygun şekilde sürdürüleceğini, faaliyetlerin her ülkenin kendi topraklarında gerçekleştirileceğini ifade etti. De la Fuente, sekiz aylık işbirliğinin sonuçlarını "tartışmasız" olarak nitelendirdi ve fentanille mücadelede kaydedilen başarıların "tarihi" olduğunu söyledi.
İfadeler ve vurgu
Rubio, Meksika hükümetine işbirliği için teşekkür ederek, "Meksika Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kadar bizimle işbirliği yapan başka bir hükümet yok" değerlendirmesinde bulundu. Uyuşturucu kaçakçılarına yönelik baskının artırılacağını belirten Rubio, detay vermekten kaçındı: "Detay vermeyeceğim çünkü onlar da basını okuyor." Ayrıca, iki ülke arasındaki işbirliğinin "tarihi seviyelerde" olduğunu ve kartellerle mücadelede daha önce görülmemiş bir yakınlaşma yaşandığını söyledi.
De la Fuente, komşu ülkeler olarak ortak tehditlerle karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, egemenliğe saygı çerçevesinde somut sonuçlar veren bu düzeyde bir işbirliğinin daha önce görülmediğini kaydetti.
Gelecek adımlar
Ortak açıklamada, kartellerle mücadele, sınır güvenliğinin artırılması, yasa dışı mali akışların önlenmesi ve uyuşturucu ile silah kaçakçılığının durdurulması amacıyla düzenli toplanacak bir "üst düzey bir grup" oluşturulması konusunda mutabakata varıldığı bildirildi.
Rubio, Latin Amerika turunun ikinci durağı olarak Ekvador'u ziyaret edecek.