Trump'ın Hayal Kırıklığı
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği görüşmede, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya-Ukrayna barış müzakerelerinde ilerleme sağlanmaması ile ilgili duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Rubio, "Başkan Trump oldukça açık konuştu; Rus tarafının bu çatışmayı sona erdirmek için daha esnek davranmaması nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor ve hüsran duyuyor. Umuyoruz ki bu durum değişir," dedi.
Ateşkes Umutları
Kuala Lumpur'da düzenlenen ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Lavrov ile yaptığı görüşme sonrası açıklama yapan Rubio, Gazze'de ateşkese dair umutlu olduklarını, ancak uygulamada hâlâ zorluklar bulunduğunu belirtti. "Görünüşe göre genel olarak şartlarda uzlaşı sağlandı. Ancak şimdi bu şartların nasıl uygulanacağına ilişkin görüşmeler yapılması gerekiyor," diye ekledi.
Askeri Yardım Durumu
Ukrayna’ya askeri yardım sürecinin takvime uygun olarak devam ettiğini ifade eden Rubio, bazı silahların sevkiyatının geçici olarak durdurulmasının sadece bir gözden geçirme süreci nedeniyle olduğunu vurguladı. "Kimse Ukrayna'ya silah göndermeyeceğiz demedi. Yardım, Kongre tarafından onaylandı ve o takvime uygun olarak devam ediyor," dedi.
Hamas ve Ateşkes Süreci
Gazze'deki ateşkes görüşmelerine dair değerlendirmelerde bulunan Rubio, Hamas'ın silahsızlanmayı reddetmesinin, savaşın sona ermesini sağlamak için kritik bir engel olduğunu belirtti. Rubio, "Başkan bu konuda oldukça net. Ateşkes istiyor. Biz de bu sürece çok ciddi zaman ve enerji harcadık," ifadesini kullandı.