DOLAR
42,63 -0,11%
EURO
50,04 0,04%
ALTIN
5.862,66 -0,18%
BITCOIN
3.942.299,71 -1,02%

Rubio: Batılı ülkelerin Filistin Devleti'ni tanıması İsrail'i tepki vermeye zorlayabilir

Rubio, Batılı ülkelerin Filistin Devleti'ni tanıma adımlarının İsrail'i tepki vermeye zorlayacağını ve Gazze barışını zorlaştıracağını, ayrıca vize iptali uyarısı yaptı.

Yayın Tarihi: 16.09.2025 10:17
Güncelleme Tarihi: 16.09.2025 10:17

Rubio: Batılı ülkelerin Filistin Devleti'ni tanıması İsrail'i tepki vermeye zorlayabilir

Rubio: Batılı ülkelerin Filistin Devleti'ni tanıması İsrail'i tepki vermeye zorlayabilir

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Fox News'e verdiği mülakatta Batılı ülkelerin Filistin Devleti'ni tanıma adımlarının bölgedeki dinamikleri olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

İsrail'in Katar saldırısı ve Washington'un tutumu

Rubio, İsrail'in Katar'a düzenlediği hava saldırısına ilişkin değerlendirmesinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu saldırıdan hoşnut olmadığını belirtti. Rubio, bu durumun ve Doha ile yürütülen görüşmelerin İsrail ile ABD ilişkilerini etkilemeyeceği görüşünü dile getirdi.

Filistin Devleti'ni tanıma uyarısı

Rubio, Avrupalı başkentleri ve diğer ülkeleri, "her şeyden önce sembolik olacak" Filistin Devleti'ni tanıma adımları konusunda uyardıklarını söyledi. Bu adımların, yerel politikaya yanıt verme motivasyonuyla atıldığını ancak kendilerinin bunun bir yanıt doğuracağı konusunda uyarıda bulunduğunu ifade etti.

Rubio, Avrupa ülkelerinin tanımasının Gazze'de barış anlaşmasına varmayı zorlaştırabileceğini ve bunun İsrail'i tepki olarak harekete geçmeye zorlayabileceğini öne sürdü.

E1 Projesi ve ilhak planı

Haberde yer verilen bilgilere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 11 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'yı bölerek ilhak etmeyi amaçlayan ve Doğu Kudüs'teki yasa dışı yerleşim birimlerinin genişletilmesini öngören "E1 Projesi"nin ilerletilmesini onaylamıştı. Rubio, Batı Şeria'yı ilhak etme planına dair doğrudan bir yanıt veremeyeceğini belirtti.

Charlie Kirk'in ölümü ve vize uyarısı

Rubio, bazı yabancıların aktivist Charlie Kirk'ün öldürülmesini kutlamasına tepki gösterdi ve bu kişilere yönelik yaptırımların gündemde olduğunu bildirdi. Rubio, mülakatta "Vize, ziyaretçi olduğunuz anlamına geliyor. ABD'de ziyaretçisiniz. Olumsuz ve yıkıcı davranışlar sergileyenleri ülkemizi ziyaret etmeye davet etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Rubio, bu kişilerin ülkeye girişine izin verilmemesi ve halihazırda ABD'de bulunanların vizelerinin iptal edilmesi gerektiğini savundu. Konuya ilişkin X platformundan paylaştığı mesajda ise, "Vize iptalleri geliyor. Vizeyle buraya geldiyseniz ve siyasi bir kişinin halka açık ortamda suikasta uğramasını kutluyorsanız sınır dışı edilmeye hazırlanın." ifadelerini kullandı.

Haberde ayrıca, Charlie Kirk'in 10 Eylül'de Utah Valley Üniversitesi'nde katıldığı etkinlikte uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybettiği, cinayet şüphelisi Tyler Robinson'ın ailesinin ihbar etmesi üzerine gözaltına alındığı ve ardından tutuklandığı bilgisi yer aldı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı