Eyüp Sultan Camisi'nin Açılışı
Fransa'nın kuzeyindeki Roubaix kentinde, yaklaşık 12 yıllık bir inşaat sürecinin ardından 3 bin kişilik ibadet alanı bulunan Eyüp Sultan Camisi açıldı. Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) ait olan caminin açılış töreni büyük bir katılımla gerçekleştirildi.
Açılış törenine; Türkiye'nin Paris Başkonsolosu Kerem Yılmaz, Din Hizmetleri Genel Müdürü Şaban Kondi, DİTİB Fransa Başkanı ve Paris Din Hizmetleri Müşaviri Bayram Demirtaş, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı Fatih Nişancı, Eyüp Sultan Camisi Derneği Başkanı İbrahim Alcı, yerel yetkililer ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende Yapılan Konuşmalar
Din Hizmetleri Genel Müdürü Şaban Kondi, törende yaptığı konuşmada, camilerin sadece ibadet mekanları olmadığını, aynı zamanda dostluk ve birlikte yaşama iradesinin bir simgesi olduğunu belirtti. Kondi, "Bu cami, gönülleri ve kalpleri birleştiren bir yapı" dedi.
DİTİB Fransa Başkanı Bayram Demirtaş ise İslam inancındaki cami anlayışına vurgu yaptı ve cami ile mescitlerin Kabe'nin bir uzantısı olarak kabul edildiğini ifade etti.
Caminin Özellikleri
Eyüp Sultan Camisi, Osmanlı mimarisinden ilham alınarak inşa edildi. Yapısı 23 metre yüksekliğinde bir minare, 15 metre yüksekliğinde bir ana kubbe ve 7 küçük kubbeye sahip. Mermerleri Konya'dan, kapıları ise Maraş'tan getirilen camide, özel Manisa yün halısı kullanıldı.
Ayrıca, İstanbul'dan getirilen 4 katlı 8 metrelik bir avize, ibadet alanında yer almakta. Camiyi haşerelerden uzak tutmak amacıyla avizede deve kuşu yumurtaları kullanıldığı da belirtildi.
Cadde İsim Değişikliği
Roubaix Belediyesi, camiye giden caddenin adını "İstanbul Caddesi" olarak değiştirdi.
Fransa'nın kuzeyindeki Roubaix kentinde 3 bin kişilik ibadet alanı bulunan ve yapımı yaklaşık 12 yıl süren Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Eyüp Sultan Camisi'nin açılışı yapıldı.
Fransa'nın kuzeyindeki Roubaix kentinde 3 bin kişilik ibadet alanı bulunan ve yapımı yaklaşık 12 yıl süren Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Eyüp Sultan Camisi'nin açılışı yapıldı.