Rönesans dünya pazarlarında 11 yıldır ilk 50'de

Rönesans Holding, ENR'nin 2026 listesinde 11'inci kez üst sıralarda yer aldı; 40 ülke ve 1.000'den fazla projeyle 50 milyar dolarlık uluslararası gelir sağladı.

Yayın Tarihi: 07.09.2026 10:22
Güncelleme Tarihi: 07.09.2026 10:22

Rönesans dünya pazarlarında 11 yıldır ilk 50'de

rönesans enr 2026 listesinde istikrarını sürdürdü

Rönesans Holding, Engineering News-Record'un (ENR) 2026 yılı "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde 11 yıldır kesintisiz olarak ilk 50 şirket arasında yer aldı. ENR'nin sıralaması, şirketlerin merkezlerinin bulunduğu ülke dışındaki gelirlerine odaklanıyor ve bu nedenle küresel pazarlarda kazanma yeteneğinin bir göstergesi sayılıyor.

küresel proje portföyü ve teknik referanslar:

1993'te yurt dışında başlayan faaliyetleriyle Rönesans, bugün yaklaşık 40 ülkede ve 1.000'i aşkın projeye imza attı. Şirketin portföyünde Avrupa'nın en yüksek binası Lakhta Center, İsviçre Alpleri'nin altından geçen Gotthard Base Tüneli, Hollanda'nın en uzun karayolu tüneli Gaasperdammertunnel ve Türkmenistan'daki doğalgazdan benzin üretim tesisi gibi ileri mühendislik gerektiren projeler bulunuyor.

türkiye'ye ekonomik katkısı:

Rönesans'ın uluslararası projeleri, sadece şirket gelirleriyle sınırlı kalmıyor; Türkiye'de yerleşik yaklaşık 3.500 üretici ve taşeronla kurduğu iş birlikleri sayesinde Türk mühendisliği, üretim gücü ve hizmet ihracatı dünya pazarlarına taşınıyor. Son 10 yılda bu iş birlikleri kapsamında yurt dışı projelerine gönderilen mal ve hizmet alımları 2 milyar dolar'ı aştı.

Uluslararası projelerde istihdam açısından Rönesans, Türkiye'den 3.500'ü mühendis ve mimar olmak üzere toplam 28.853 Türk çalışan görevlendirirken, bu projelerdeki toplam çalışan sayısı 271.888 olarak kaydedildi.

sürdürülebilir büyüme, strateji ve yönetim bakışı:

Rönesans Holding Onursal Başkanı Dr. Erman Ilıcak, şirketin 30 yılı aşkın uluslararası yolculuğunu değerlendirirken dönemin zorluklarına dikkat çekti: "11 yıl deyip geçmemek lazım. Bu yılda dünya birkaç kez değişti. Pandemi oldu, savaşlar başladı, enerji krizi yaşandı, finansman koşulları değişti." Ilıcak, ekiplerin her yeni duruma adapte olduğunu, çözüm ürettiğini ve gerektiğinde yön değiştirdiğini vurguladı.

Ilıcak, şirketin bu istikrarı hakkında şu ifadeyi de paylaştı: "11 yıldır dünyanın en büyük 50 uluslararası müteahhidi arasındayız." Bu tablonun arkasında dünyanın dört bir yanında aynı hedef için çalışan geniş bir ekip bulunduğunu belirterek mühendislerden mimarlara, finansçılardan iş ortaklarına dek emeği geçenleri teşekkür etti ve bunun kendilerine daha büyük bir sorumluluk verdiğini söyledi.

Avrupa'daki büyüme stratejisinin adımları arasında 2009'da Avusturyalı PORR'un %10 hissesinin satın alınması; 2013'te Alpine Bau iştiraki, 2014'te Heitkamp ve 2015'te Ballast Nedam alımları yer alıyor. Ballast Nedam, satın alma sonrası yapılanma ile üç yıl içinde yeniden kârlı hale getirildi ve şirket Avrupa sıralamasındaki gücünü koruyor.

Bugüne kadar Rönesans'ın uluslararası proje gelirleri 50 milyar dolar'a ulaşırken, ENR'deki süreklilik ve geniş proje deneyimi şirket için gelecekteki büyüme ve sorumlulukların altını çiziyor.

RÖNESANS HOLDİNG ONURSAL BAŞKANI DR. ERMAN ILICAK

RÖNESANS HOLDİNG ONURSAL BAŞKANI DR. ERMAN ILICAK

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.