DOLAR
42,71 -0,05%
EURO
50,23 -0,05%
ALTIN
5.879,54 0,47%
BITCOIN
3.687.350,08 -0,57%

Romanya Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin İlk Tur Sonuçları Anayasa Mahkemesine Taşıdı

Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal için değerlendirilecek.

Yayın Tarihi: 28.11.2024 15:01
Güncelleme Tarihi: 28.11.2024 15:01

Romanya Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin İlk Tur Sonuçları Anayasa Mahkemesine Taşıdı

Romanya Anayasa Mahkemesi, 24 Kasım'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur sonuçlarının iptali konusunu ele almak üzere toplanacak. Bu süreç, cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan Christian Terheş ve Sebastian Popescu tarafından başlatılan bir talep ile gündeme geldi. İki aday, NATO ve Batı karşıtı bağımsız aday Calin Georgescu’nun oyların %23’ünü alarak ikinci tura çıkmasına itiraz etti.

Adaylar, Georgescu’nun seçmenleri yanıltarak önemli bir oy oranına ulaştığını öne sürerek, bu durumun seçim sonuçlarını tehdit ettiğini vurguladı. Ulusal medyadaki haberlere göre, Anayasa Mahkemesi, bugünkü oturumunda iptal taleplerini değerlendirecek.

Bu arada, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, seçim sürecine olası dış müdahaleleri incelemek üzere Milli Savunma Yüksek Kurulunu toplayacağını açıkladı. Toplantının, seçim sürecindeki siber riskleri analiz etmek amacıyla gerçekleştirileceği bildirildi.

Romanya'da 13 adayın mücadele ettiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda, 62 yaşındaki Georgescu'nun sürpriz bir başarı elde ettiği dikkat çekti. Georgescu, sosyal medya platformu TikTok üzerinden yürüttüğü seçim kampanyasında, Ukrayna'ya sağlanan destekle ilgili eleştiriler içeren söylemlere yer vermişti.

Seçimlerin ikinci turu, 8 Aralık’ta gerçekleşecek ve Georgescu’nun rakibi ise merkez sağdaki Romanya Birliğini Kurtarın Partisi’nden Elena Lasconi olacak.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı