Risk gruplarına uyarı: sıcak havada saat 10.00-16.00 arasında dışarı çıkılmasın
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Erdoğan Öz, aşırı sıcaklar ve güneş ışınlarının hassas gruplar üzerindeki etkileri ile korunma yollarına ilişkin açıklama yaptı.
Kimler risk altında?
Öz, kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocukların kırılgan grup olduğunu belirterek özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları bulunanların yaz aylarında daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Sıcak ve güneşin olası etkileri
Güneş ışınlarının doğru zamanda ve uygun sürede alındığında faydalı olduğunu, maruziyet süresi uzadığında ise ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, çarpıntı, bilinç bulanıklığı, nöbet, koma ve bayılmaya kadar varabilen istenmeyen etkiler ortaya çıkabildiğini söyledi.
Korunma önerileri
Özellikle saat 10 ile 16 arasında mümkünse dışarıya çıkmasınlar. Dışarı çıkılması gerekiyorsa gölge tercih edilmeli, UV ışınlarından koruyucu gözlükler ve güneşten koruyucu şapkalar kullanılmalı, mümkünse güneş kremi uygulanmalı. Hekim tarafından sıvı kısıtlaması bulunmayan kişilere bol bol sıvı alınması tavsiye edildi. Ayrıca 6 aydan küçük bebeklerde güneş kremi yerine diğer koruyucu önlemler tercih edilmesi önerildi.
Güneş çarpması şüphesi varsa
Güneş çarpmasından şüpheleniliyorsa kişinin gölge ve serin bir yere alınması, üzerindeki fazla giysilerin çıkarılması ve vücut ısısını düşürmek için suyla kompres uygulanmasının faydalı olacağını belirtti. Baygınlık, yüksek ateş veya şiddetli çarpıntı gibi durumlarda kişinin en kısa sürede sağlık tesisine götürülmesi veya 112 çağrılması gerektiğinin altını çizdi.
Plajlar ve deniz bilgileri
Yaz mevsimiyle birlikte plaj ve denizlerdeki yoğunluklara da değinen Öz, Sağlık Bakanlığı'nın su analizlerini 7 gün 24 saat erişime açık şekilde sunduğunu, vatandaşların yüzme.sağlık.gov.tr adresinden plajların güncel su analizlerini, kum ve tesis bilgilerini görebileceklerini söyledi. Türkiye'nin dünyada mavi bayrak plaj sayısı en fazla olan 3’üncü ülke olduğunu belirtti.
SAĞLIK BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRÜ DOÇ. DR. ERDOĞAN ÖZ, "RİSK GRUBUNDAKİ KİŞİLERİN, KRONİK HASTALIKLARI OLANLARIN, YAŞLILARIN BİZ GÜNEŞ IŞIKLARININ VÜCUDA DİK GELDİĞİ ZAMANDA YANİ GÜNEŞ IŞINLARININ KUVVETLİ OLDUĞU ZAMANLARDA DIŞARIYA ÇIKMALARINI İSTEMİYORUZ. ÖZELLİKLE SAAT 10 İLE 16 ARASINDA MÜMKÜNSE DIŞARIYA ÇIKMASINLAR" DEDİ.