Pursaklar'da kurbanlık pazarı açıldı, alıcılar bekleniyor
Ankara’nın Pursaklar ilçesinde Kurban Bayramı öncesi kurulan hayvan pazarında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar görücüye çıktı. Çeşitli illerden gelen besiciler, satış için pazara getirdikleri hayvanları sergiliyor. Pazar esnafı, farklı bütçelere uygun kurbanlık alternatifleriyle alıcıları bekliyor.
Pazarın gözdesi: 1 ton 100 kilogramlık dana
Pazardaki en dikkat çekici hayvan, 1 ton 100 kilogramı aşan büyükbaş oldu. Besici Mehmet Gür, danayı 400 bin lira civarında bir fiyata sattığını belirtti. Gür, "Diyarbakır’ın Silvan ilçesinden buraya geldik. Kurbanlık dananın bu seviyeye gelmesi için çocuklarımıza nasıl bakıyorsak o şekilde de hayvanlara bakmak zorundayız. Çünkü hastalıklar var, özellikle geçtiğimiz yıl şap hastalığı çok yoğundu. Hayvanım 2 yaşında. Danamız 1 ton 100 kilogramı aşıyor. Kurbanlık hayvanlarımın yüzde 80’ini sattım. Gözdemizi değerli bir müşterimize 400 bin liraya sattık. Yem gerçekten pahalı, samanın kilosu şu anda 10 lira. O nedenle masrafımız gerçekten çok büyük. Buraya gelişimle tam olarak 600 bin lira masrafım oldu. Masraflar gerçekten çok yüksek. Tabii ki masrafları hayvanlara yansıtmak zorundayız. Masraflar olmamış olsaydı bu danayı ortalama 300 bin lira civarında satmamız lazımdı. Ama masraflar çok olduğu için biz de bunun bir hesabını yapmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.
Satıcı deneyimleri ve fiyat aralıkları
Ankara’nın Çubuk ilçesinden gelen besici Kaya Uludağ, getirdiği 20 kurbanlıktan 14’ünü sattığını ve hayvanların ağırlıklarının 550-700 kilogram arasında değiştiğini söyledi. Uludağ, "Herkesin kendi bütçesine göre hareket ediyor. 500 kilogram olan hayvanın da müşterisi var, 1 ton gelen hayvanın da müşterisi var" ifadelerini kullandı.
Küçükbaş talebinin bu yıl arttığını belirten besici Burhan Agagündüz, alıcıların hayvan alırken küpeli ve hasta olmamasına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Agagündüz, "Bu yıl küçükbaşa biraz daha yoğunluk var. Büyükbaşlar biraz pahalı olduğu için genelde küçükbaşa talep var. Şu an için 44 tane küçükbaş getirdim ama toplamda 100-120 tane daha getireceğim. Kurbanlık hayvan bir yaşında ve en az anasının boyunda olmalı ki kurban vasfını taşımış olsun. Hayvanın temizliğine ve hasta olmamasına, kulak küpesi olmasına dikkat edilmesi lazım. Buraya çok temiz ve hayvancıların çok rahat ettiği bir pazar kuruldu. Biz de rahatız, gelen vatandaş da rahat eder. Herkesi bekliyoruz" dedi.
Genel değerlendirme: Pazardaki satıcılar, artan yem ve bakım maliyetlerinin satış fiyatlarına yansıdığını, buna rağmen alıcıların farklı bütçelere göre hem küçükbaş hem büyükbaş seçeneklerine yöneldiğini aktarıyor. Pazar, kurbanlık arayan vatandaşlara çeşitli fiyat ve ağırlık aralıkları sunuyor.
YAKLAŞAN KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE ÇEŞİTLİ İLLERDEN ANKARA’NIN PURSAKLAR İLÇESİNDE KURULAN HAYVAN PAZARINA GELEN BESİCİLER, BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARINI SATIŞA SUNDU.