Piyasaların odağında FOMC tutanakları ve ABD hükümetinin kapanması
Küresel piyasalarda, ABD hükümetinin kapanmasının sürmesi belirsizlikleri artırırken, yatırımcıların odağı bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları üzerinde yoğunlaşıyor. Hükümetin yeniden açılmasını sağlayacak bütçe oylamasında çoğunluğun sağlanamaması, mali endişeleri derinleştiriyor ve makroekonomik veri akışının sekteye uğrama riskini gündeme getiriyor.
Fed beklentileri ve piyasa fiyatlamaları
Analistler, resmi ekonomik veriye erişimin zorlaştığı bu dönemde Fed'in atacağı politika adımlarına ilişkin belirsizliklerin artsa da, para piyasalarının bu yıl sonuna kadar toplamda 2 faiz indirimi öngörüsünü koruduğunu belirtiyor. Yatırımcılar, ekonomiye dair alternatif göstergelere yöneliyor; Fed New York Şubesi'nin açıkladığı Tüketici Beklentileri Anketi tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentilerinin yükseldiğini ve iş gücü piyasası beklentilerinin kötüleşmeye devam ettiğini gösterdi.
Fed yetkililerinin açıklamaları da takip ediliyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Stephen Miran, bankanın politika faizini düşürmeye devam edebileceği görüşünü yineledi. Buna karşın Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, sert bir faiz indiriminin enflasyonu körükleme riski taşıyabileceğine dikkat çekti.
Jeopolitik gelişmeler ve Trump'ın açıklamaları
Orta Doğu'daki gerilimin azalması yönündeki açıklamalar da yakından izleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis'te Kanada Başbakanı Mark Carney'yi ağırlarken Gazze'de ateşkes sürecine ilişkin görüşmeler ve Mısır'a giden heyetlerle müzakere sürecinin devam ettiğini belirtti.
Emtia, tahvil ve döviz piyasaları
Ons altın, ABD hükümetinin kapanmasıyla yükselişini sürdürerek yeni rekor seviyeye ulaştı; altının onsu yeni rekoru olan 4.037,13 doları gördükten sonra yaklaşık 4.031 dolar seviyesinden işlem görüyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %4,13 civarında bulunuyor.
Dolar endeksi dün yüzde 0,6 artışla 98,7 seviyesinden kapanmış, yeni günde 98,9 sonrasında 98,8'de dengelenmiş durumda. Dolar/TL ise dün yatay kapanışın ardından bankalararası piyasada 41,7110 seviyesinden işlem görüyor.
OPEC toplantısından beklenildiği ölçüde üretim artışı kararı çıkmaması nedeniyle Brent petrolün varili yüzde 0,3 artışla 65,7 dolar civarında.
Piyasa tepkileri: şirketler ve endeksler
Kurumsal tarafta Oracle hisseleri, yapay zeka bulut hizmetlerinde Nvidia çipli sunuculardan elde edilen kar marjlarının beklenenden düşük olduğuna dair haberlerin ardından yüzde 2,5 değer kaybetti. OpenAI ile stratejik ortaklık kurduklarını duyuran AMD hisseleri yüzde 3,8 yükselirken, Anthropic ile ortaklık açıklayan IBM hisseleri yüzde 1,5 arttı.
New York Borsası'nda dünkü kapanışta S&P 500 yüzde 0,38, Nasdaq yüzde 0,67 ve Dow Jones yüzde 0,20 gerilerken, endeks vadeli kontratlar yeni güne pozitif başladı.
Avrupa piyasaları ve politika gündemi
Avrupa borsaları siyasi ve jeopolitik risklerin etkisiyle karışık seyretti. Bölgedeki dikkatler ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşmasındaydı. Lagarde konuşmasında avronun bu yıl keskin değer kazandığını; avronun pasif bir güvenli liman olmaktan çıkarak kendi kaderini şekillendiren bir para birimi olması gerektiğini vurguladı.
Avrupa Birliği Komisyonu, çelik sektörünü küresel kapasite fazlasına karşı korumaya yönelik bir plan paylaştı; plana göre gümrüksüz çelik ithalat hacimleri yılda 18,3 milyon tonla sınırlandırılacak ve kota dışı vergi oranları yüzde 50'ye çıkarılacak.
Almanya'da ağustos ayı fabrika siparişleri dış talepte zayıflık nedeniyle aylık bazda %0,8 azaldı. Dünya Ticaret Örgütü ise küresel ticarette bu yıl büyüme tahminini ağustostaki %0,9'dan %2,4'e yükseltti; ancak DTÖ ABD gümrük tarifelerinin etkisinin 2026'ya kayacağını öngörerek gelecek yıl büyüme beklentisini düşürdü.
Avro/dolar paritesi dün %0,4 düşüşle 1,1620 seviyesine geriledi. Avrupa borsalarında FTSE 100 yüzde 0,05 artarken, FTSE MIB 30 yüzde 0,17 düştü; DAX 40 ve CAC 40 yatay seyretti.
Asya piyasaları
Asya'da Çin ve Güney Kore borsalarının kapalı olduğu günde işlem hacmi düşük kaldı. Japonya'da ağustos ayı cari işlemler dengesi 3 trilyon 775 milyar yen fazla verirken dış ticaret dengesi de 105,9 trilyon yen ile sürpriz bir fazla açıkladı. Dolar/yen paritesi dört işlem günü yükselerek 152,3 seviyesine ulaştı. Kapanışa yakın Nikkei 225 yüzde 0,3, Kospi yüzde 0,9 geriledi.
Türkiye piyasaları ve TCMB
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün yüzde 0,74 artışla 10.814,11 puan seviyesinden kapandı. VİOP'ta BIST 30 ekim vadeli kontrat akşam seansında yüzde 0,1 yükseldi. Dolar/TL bankalararası piyasada açılışta 41,7110 seviyesinden işlem gördü.
TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumunda enflasyon beklentilerine değinerek, beklentilerin iyileşmesine rağmen enflasyonun tahminlerin üzerinde seyretmeye devam ettiğini ve bunun dezenflasyon süreci açısından risk oluşturduğunu belirtti.
Gün içinde takip edilecek veriler
Analistler bugün yurt içinde finansal yatırım araçlarının reel getiri oranını, yurt dışında ise Almanya sanayi üretimi ve ABD haftalık mortgage başvurularını izleyeceklerini bildiriyor. ABD'de federal hükümetin kapanması nedeniyle resmi kurum verileri açıklanmayacak.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler:
09.00 Almanya, ağustos ayı sanayi üretimi
10.00 Türkiye, eylül ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları
14.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları
19.00 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması
21.00 ABD, FOMC toplantı tutanakları