Patnos içme suyu arıtma tesisinde çalışmalar hız kesmeden sürüyor:
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, ülke genelinde yürüttüğü su altyapısı yatırımları kapsamında Ağrı'nın Patnos ilçesindeki içme suyu arıtma tesisinde program doğrultusunda ilerliyor. Proje, modern sulama uygulamaları ve sürdürülebilir su yönetimi hedefleriyle eş zamanlı yürütülen yatırımların parçası olarak öne çıkıyor.
İlerleme ve teknik detaylar:
Proje, su kaynağını Patnos Barajından alacak şekilde planlandı ve tesisin fiziksel gerçekleşme oranı %75 seviyesine ulaştı. Tasarım kapasitesi ile günlük 40 bin metreküp ham su arıtma hedefleniyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta tarafından aktarılan bilgilere göre; filtre ve durultucu ünitelerinin uzay çatı sistemleri tamamlandı ve çatı kaplama çalışmalarına geçildi.
İdare binası, kimya binası, ısı merkezi ve klor binasında ince işçilikler tamamlanırken, mekanik ekipman montajlarının büyük bölümü gerçekleştirildi. Yüzer terfi istasyonu, SCADA ve otomasyon sistemleri ile pompa montajları ve çevre düzenleme çalışmaları eş zamanlı yürütülüyor. Yönetim, kalan imalatların 2026 yılı içinde tamamlanarak tesisin hizmete alınmasını hedefliyor.
Beklenen sonuçlar ve toplum sağlığına katkıları:
Tesisin tamamlanmasıyla Patnos Barajı'ndan alınan ham su modern fiziksel ve kimyasal arıtma süreçlerinden geçirilerek yılda 10 milyon metreküp memba kalitesinde içme suyu olarak halka sunulacak. Bu altyapı yatırımı, bölgenin uzun vadeli içme suyu ihtiyacını güvence altına almayı amaçlıyor.
Genel Müdür Balta'nın vurguladığı gibi küresel iklim değişikliği ve artan su ihtiyacı, güçlü ve sürdürülebilir altyapı yatırımlarının önemini artırıyor. Patnos projesi, vatandaşların sağlıklı, kaliteli ve güvenilir içme suyuna kesintisiz erişimini destekleyerek halk sağlığının korunmasına ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayacak.
DSİ Genel Müdürlüğü, Patnos örneğinde olduğu gibi Türkiye'nin dört bir yanında yürüttüğü içme suyu projeleriyle su kaynaklarının korunması ve gelecek nesillere güvenle aktarılması hedefini sürdürmeye devam ediyor.
DSİ 8. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN AĞRI'NIN PATNOS İLÇESİNDE YAPIMI SÜRDÜRÜLEN PATNOS İÇME SUYU ARITMA TESİSİ'NDE ÇALIŞMALAR PLANLANAN PROGRAM DOĞRULTUSUNDA DEVAM EDİYOR.