Karadeniz'de palamut bolluğu satışları canlandırdı
1 Eylül'de başlayan balık av sezonunun ardından Karadeniz'de palamut avı beklenenden fazla gerçekleşti. Tezgâhlarda görülen artış fiyatlara doğrudan yansıdı; özellikle 800-900 gram ağırlığındaki palamutların tanesi 50 lira seviyesine geriledi. Bu durum, balık tezgâhlarının önünde yoğun kuyruklar oluşmasına neden oldu.
Fiyat hareketleri ve tezgâh örnekleri:
Sezonun başında tanesi 100 lira civarında satılan palamut, avdaki artışla birlikte yarı fiyatına indi. Bazı tezgâhlarda 4 palamut 200 liradan, daha küçük boydaki 5 palamut ise 200 liradan satışa sunuldu. Diğer örneklerde ise toplu alımlara yönelik fiyatlandırma dikkat çekti; örneğin 10 tane palamut 500 lira olarak beyan edildi. Fiyatlardaki bu esneklik, hem perakendecilerin hem de tüketicilerin alışveriş davranışlarını etkiledi.
Balıkçı ve vatandaşların tepkileri:
Balıkçılar, av bolluğunu vatandaşa yansıtmak için kâr marjlarını düşürdüklerini söylüyor. Aydın Ceylan tezgâhından yaptığı açıklamada: "Biz kendimizden de fedakârlık yaparak bugün 50 liradan satışa başladık. Kâr marjını aşağı çektik, halk bol bol yesin. 4 tanesi 200 lira olanların tanesi 800-900 gram geliyor. Süper bir rağbet var" dedi. Diğer bir balıkçı Gökmen Ceylan ise tüketicilerin toplu alım yaptığını belirterek: "Fındıktan ucuz, insanlar 20’şer tane alıyor. Palamut adeta denizden fışkırdı, halk bol bol yesin. 10 tane palamut 500 lira" ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar da bolluktan memnun görünüyor; özellikle kalabalık aileler için palamutun uygun fiyatlı bir besin kaynağı olduğuna dikkat çekiliyor. Bazı alıcılar, yaz döneminde bolca alınan palamutları kış aylarında tüketmek üzere saklamak üzere çok sayıda satın alıyor. Tezgâh önlerinde balık tarifleri ve pişirme önerileri paylaşılırken, hem tüketim hem de kültürel pratikler canlı kalmaya devam ediyor.
KARADENİZ'DE PALAMUT AVININ BOLLAŞMASIYLA BİRLİKTE FİYATLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ. YAKLAŞIK 800-900 GRAM AĞIRLIĞINDAKİ PALAMUTLARIN TANESİ 50 LİRADAN SATIŞA SUNULURKEN, VATANDAŞLAR UCUZ BALIĞA YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ.