DOLAR
42,69 -0,01%
EURO
50,19 -0,13%
ALTIN
5.907,78 -0,01%
BITCOIN
3.674.465,76 -0,25%

Pakistan, UAEA'da İran'ın Nükleer Programı Üzerine Oy Talebini Reddetti

Pakistan Dışişleri Bakanı, bazı ülkelerin UAEA'da İran tasarısına lehte oy vermesini talep ettiğini ancak bu talebi reddettiklerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 17.06.2025 14:16
Güncelleme Tarihi: 17.06.2025 14:16

Pakistan, UAEA'da İran'ın Nükleer Programı Üzerine Oy Talebini Reddetti

Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) toplantısında bazı ülkelerin, İran'ın nükleer programı ile ilgili tasarıya lehte oy vermeleri konusunda baskı yaptığını ifade etti.

Dar, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından Geo News kanalına verdiği demeçte, 12 Haziran'da düzenlenen UAEA toplantısında bu ülkelerin Pakistan'dan destek istediğini bildirdi.

Dar, kendilerine gelen bu taleplere karşı durduklarını belirtirken, İran'ın nükleer programına karşı oy vermediklerini vurguladı.

UAEA Yönetim Kurulu, 12 Haziran'daki toplantısında, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmediği ve nükleer malzemeleri bildirme konusunda yetersiz kaldığı eleştirilerini içeren bir karar tasarısını 19 oyla kabul etti.

İsrail'in İran'a Saldırıları ve Sonuçları

İsrail, 13 Haziran’da İran’ın nükleer tesisleri ile ordunun üst düzey komutanlarını hedef alan yoğun saldırılar gerçekleştirdi. Bu saldırılarda, İran’ın Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Genel Komutanı ve bazı üst düzey komutanlar ile birlikte 9 nükleer bilim insanı hayatını kaybederken, toplam sivil kaybın ise 224 kişi olduğu bildirildi.

İran ordusu, bu saldırılara karşılık olarak İsrail üzerindeki balistik füzelerle misillemede bulundu. Bu misillemelerde toplamda 24 kişi yaşamını yitirirken, 500’den fazla insanın yaralandığı aktarıldı. Türkiye ve birçok ülke, İsrail'in bu saldırılarını kınadı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı