Pakistan'dan Hindistan'a Su Anlaşması Uyarısı
Pakistan, Hindistan'ın 1960 yılında Dünya Bankası aracılığıyla imzalanan ve 64 yıldır yürürlükte olan İndus Sular Anlaşması'na (IWT) uymasını istedi.
Mümtaz Zehra Beluç'tan Açıklamalar
Pakistan Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç, İslamabad'da düzenlenen haftalık basın toplantısında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Beluç, İndus Sular Anlaşması'nın iki ülkenin çıkarlarına hizmet eden ve su paylaşımında önemli bir mekanizma olduğuna dikkat çekti."Bunun, su paylaşımına ilişkin ikili anlaşmaların altın standardı olduğuna inanıyoruz. Pakistan, anlaşmanın uygulanmasını tam olarak taahhüt ediyor. Hindistan'ın da anlaşmaya bağlı kalmasını bekliyoruz," diye konuştu.
Ortak Mekanizma ve Ekolojik Denge
Beluç, iki ülkenin "İndus Komiserleri" adıyla bilinen ortak bir mekanizmaya sahip olduğunu hatırlatarak, "Pakistan, ekolojik dengeyi sağlamak, çevremizi korumak ve çevre üzerindeki olumsuz etkilere karşı ortak sorumluluğumuz olduğuna inanıyor. Anlaşma ile ilgili tüm sorunların bu mekanizmada tartışılabileceğine inanıyoruz," ifadesinde bulundu.
Hindistan'ın Talebi
Hindistan, 30 Ağustos’ta İslamabad yönetimine un yeterince bildirimde bulunduktan sonra, söz konusu anlaşmanın gözden geçirilmesini talep etmişti. Pakistan, Hindistan'ı batı nehirleri üzerinde baraj inşa ederek anlaşmayı ihlal etmekle suçlarken, Hindistan ise İslamabad'ın kendisinden daha fazla su kontrolü sağladığını öne sürüyor.
Brahmaputra Nehri Sorunu
Hindistan ayrıca, Tibet'ten doğarak ülkesinin sulama ihtiyacının üçte birini karşılayan Brahmaputra Nehri üzerinde Çin ile de su anlaşmazlığı yaşamaktadır.
İndus Suları Anlaşması'na Genel Bakış
1960'da imzalanan İndus Suları Anlaşması, İndus Nehri'ni besleyen 6 nehirden Beas, Ravi ve Sutlej’in kontrolünü Hindistan'a verirken; Indus, Jhelum ve Chenab üzerinde Pakistan'a hak tanımaktadır. Bu doğrultuda, Hindistan'a enerji üretimi, tarım ve balıkçılık hakları tanınmış, ancak bu durum Pakistan'ın su kıtlığı ve su baskını gibi riskler ile karşılaşmasına neden olmuştur.
Pakistan ekonomisinin %20'sinin İndus Nehri çevresindeki faaliyetlere bağlı olduğu belirtilmektedir.