Pakistan'da Aşırı Sağcı Şiddet Olaylarına Dair Gözaltı
Pakistan'da, İngiltere'deki aşırı sağcı şiddet olaylarıyla ilgili olarak sosyal medya üzerinden yanlış bilgi yaydığı iddiasıyla bir kişi gözaltına alındı.
Haberin Detayları
Lahor kentinde görev yapan polis yetkilisi İmran Kishwar, yapılan açıklamada, Farhan Asif isimli 32 yaşındaki şüphelinin, İngiltere'deki şiddet olayları hakkında yanlış bilgi yaydığı gerekçesiyle gözaltına alındığını bildirdi. Kishwar, Asif'in yanlış bilginin kaynağı olmadığını, ancak sosyal medya üzerinden bu bilgiyi paylaştığını iddia ettiğini aktardı.
Bu olay, İngiltere’nin Southport kentinde 29 Temmuz 2023 tarihinde meydana gelen ve 3 çocuğun ölümüne sebep olan saldırının ardından gerçekleşti. Saldırının faili olan 17 yaşındaki Axel Rudakubana, olay sonrası aşırı sağcı grupların provokasyonlarına davetiye çıkardı.
Aşırı Sağcı Şiddet Olayları
Saldırının ardından sosyal medya platformları üzerinden koordine olan aşırı sağcı gruplar, göçmenlere ve Müslümanlara yönelik protestolar düzenledi. Sonuç olarak, polise ve karşıt görüşlü gruplara karşı şiddet eylemleri gerçekleşti. Olay sonucunda çok sayıda gözaltı ve tutuklama yapılırken, şehirdeki birçok yapı zarar gördü.
Bu süreçte, 7 Ağustos’ta yapılan karşıt gösterilerde, ırkçılık karşıtı binlerce kişi sokağa döküldü. Aynı zamanda, 9 Ağustos’ta İngiltere'de 55 yaşında bir kadın, sosyal medyadaki yalan bilgileri yaydığı için gözaltına alındı.
Olayların derinlemesine soruşturulması açısından, Pakistan polisi söz konusu davayı Federal Soruşturma Ajansı (FIA)’na devretti.